В момента действащият Закон за кооперациите е морално остарял. На практика той се отнася за всички видове кооперации, а има голяма разлика в дейността им. Това обобщи Явор Гечев пред присъстващите председатели и счетоводители на земеделските кооперации, които се събраха на Годишния семинар на НСЗКБ. 

Танева: Показваме на ЕК стратегическия си план в края на 2020 г.


Работата по Закона за кооперациите продължава успоредно със проекта за Закона за земята. Националният съюз е готов с редица предложения, но все още няма да бъдат внесени за парламентарно обсъждане, заяви Явор Гечев, председател на НСЗКБ.

 

Гечев: От 2 години ние упорито работим за нов Закон за кооперациите. Имаме вече пети вариант и сме постигнали много добри текстове. Ние обаче не сме парламентарна сила. В момента една такава инициатива ще мине покрай текущите проблеми – вот на недоверие, чума, пилета. От това ме е страх. Добрите идеи искат експертиза, а не политиканстване. А моите впечатления, са че политиката трайно къса връзката с експертизата.

 

Кооперативното движение е толкова силно в Европа, че на практика доминира над правителствата в Европа. За съжаление в България не е точно така. Според лидера на кооперативното движение държавата никога не е подкрепяла кооперирането, въпреки че в Европа това е факт.

„Не очаквам генерални промени по отношение законодателството у нас до края на това правителство. Ако в момента внесем нов Закон за земеделските кооперации, това ще доведе до скарването на различните парламентарни групи и политизирането му”, подчерта още Гечев.  


У нас отношението към кооперирането може да се промени в следствие на новата ОСП.

„Ще изкараме закона тогава, когато счетем, че ще има полезен дебат за него. Най-вероятно след като се очертае Общата селскостопанска политика. Франция, Германия, Скандинавските държави са силно кооперативни държави. Така че българското законодателство ще трябва да се синхронизира с европейското”, допълни Явор Гечев.