15 лв. de minimis ще получат земеделските стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки. Това съобщи Румен Порожанов днес на националния протест на овцевъди и козевъди. Решението беше взето след среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с министър-председателя Бойко Борисов и с представители на протестиращите животновъди. 
 
 
„По отношението за искането за de minimis, което към момента е 7 лв., получих уверение, че ще получим допълнителни средства. На този етап, според нашите разчети, които имаме по бюджета на нашето министерство, ще можем да увеличим ставката на 15 лв., но не и на 20 лв.“, обясни Порожанов, във връзка с първото от исканията, входирани с декларацията на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
Първоначалната ставка, чиято цел е да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора, беше 5 лв. След което беше увеличена на 7 лв. Към настоящия момента ставката става 15 лв. за една овца-майка и/или коза-майка.
 
Часове преди протеста на овцевъди и козевъди стана ясно и че помощта de minimis за седемте общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца и коза. 
 
[news]
Румен Порожанов коментира и другото искане на асоциацията, касаещо плащанията по Наредба 3, регламентираща директните плащания.
 
„Ще се направи анализ от гледна точка на производителите, които не са успели да получат плащане по Наредба 3 и след него ще заложим средства за 2019 г. по бюджета“, разясни Порожанов.
 
Това беше и последното искане на асоциацията, заедно с оставките на зам.-министър Цветан Димитров, директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов. От НОКА обобщиха за Фермер.БГ, че всички техни искания бяха удовлетворени и протестите на животновъдите приключват.