Националната био асоциация (НБА) категорични отхвърли позицията на земеделското министерство затова, че не се предвижда индексация на компенсаторните суми на биологичните земеделски стопани. Затова асоциацията предложи завишени ставки по биологичните мерки през 2022 г., които достигат до над 800 евро за трайните насаждения и лозята.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Позицията си асоциацията изтъква в становище от 15 страници, в което детайлно описва проблемите по мярка 10 “Агроекология и климат” и мярка 11 “Биологично земеделие” и дава предложения за тяхното разрешаване.

НБА настоява по всички агроекологични и биологични дейности, подлежащи на подпомагане по мерки 10 и 11 през Кампания 2022, субсидията да се изплаща на база бенефициент, а не на земеделска култура. Ето го и самото предложение:

а) за площите до 50 ха подпомагането да е в размер на 100% от годишното плащане на хектар;
б) за площите над 50 ха до 65 ха подпомагането да е в размер на 50% от годишното плащане на хектар;
в) за площите над 65 ха подпомагането да е в размер на 10% от годишното плащане на хектар.

Според асоциацията постоянно затревените площи, пасища и мери трябва изцяло да отпаднат от подпомагане по агроекологичните и биомерки.

“Тези площи от десетилетия не са обект на конвенционална обработка. За тях и в момента има възможност, чрез контролиращите лица и при направа на необходимите агро-химични анализи, директно да се получи възможност за признаването им като биологични площи и тяхното безпроблемно ползване от животновъдните стопанства”, обясняват от НБА.

Друго предложение на биоасоциацията е да не се изкарват култури “пред скоба” по агроекологичните и биомерките.

“Така изкараха орехите от подпомагане. Ние смятаме, че всеки земеделски стопанин и биопроизводител или животновъд, следва да бъде третиран равнопоставено без оглед на сектора”, категорични са от НБА.

Асоциацията предлага отпадане на “геноцидът, който Дирекция „Развитие на селските райони“ целенасочено прилага чрез методиката за санкциониране за стопанства, при които не е налице географско припокриване на заявените площи през годините в размер на 90%, спрямо първоначално поетия ангажимент”.

Вижте цялото становище на НБА

“Това правило е дискриминационно и води до неравнопоставено положение между бенефициентите, което е незаконосъобразно и неправилно”, смятат от асоциацията.

Вместо това НБА предлага земеделският стопанин без значение от сектора да поема най-малко 5-годишен ангажимент по всички агроекологични и биологични направления. А пчеларите да поемат такъв за най-малко 3 години. Като процентът, който следва да се припокрива, да бъде следният:
- за площи до 10 ха – 75%;
- за площи от 10 ха до 50 ха – 80% ;
- за площи над 50 ха – 85%.

Не на последно място асоциацията предложи нови ставки за 2022 г. за биологичните производители. В становището се казва, че НБА категорично не приема позицията на земеделското министерство, че не се предвижда индексация на компенсаторните суми на биологичните стопани.

“Съгласно официални данни на НСИ официалната промяна на Индекса на потребителските цени (ИПЦ) за периода – 01.01.2015г. (момента на определяне на ставките по мярка 11) до 31.12.2021 г. е 18.3%. По данни на МФ, прогнозната инфлация през 2022г. ще бъде - 5.6%, а през 2023г. - 2,7%. Това означава, че земеделските стопани заявили подпомагане през 2022г., което евентуално ще им бъде изплатено през 2023г., ще получат обезценено компенсаторно плащане в размер на 26,6%. Имайки предвид, че ИПЦ отчита инфлацията от група стоки от потребителски характер, инфлацията в сектор „Земеделие“ ще бъде значително по-висока,”, пише още в становището на НБА, изпратено до земеделския министър Иван Иванов и неговите заместници.

Затова асоциацията предлага значително по-високи ставки.