Внесените и приети законопроекти за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи създават предпоставка за обслужване на корпоративни и картелни интереси, сигнализират от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От там обявиха, че реално са очаквали законодателната инициатива на новото правителство да бъде предприемана в полза на реалното българско земеделие и че законопроектите за изменения и допълнения в законите, касаещи сектора ще бъдат съгласувани с браншовите организации на производители. За съжаление това не се случва и във внесените и приети законопроекти за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и Закона за подпомагане на земеделските производители няма включено нито едно от предложенията на НАЗ.

Промяната, която гласи че земеделските земи, които не се обработват, ще могат да се идентифицират като пасища, обслужва интересите на инвестиционните фондове и различни фирми, които през изминалите години закупиха земеделски земи, които не се обработват. Този текст в закона ще даде и възможност за много злоупотреби. Становище, че това ще доведе до усвояване на повече средства от ЕС, е абсолютно погрешно. Средствата, които се усвояват от ЕС като директни плащания на площ не зависят от земята, която се идентифицира, а са определени за всяка година.

Народните представители от ГЕРБ искат да премахнат предложеното от браншовите организации на земеделски производители в сектора идентификацията на пасища, мери и ливади да става само от хора с пасищни животни, посочиха от НАЗ.