Броени дни преди края на 2020 г. предложението за обвързване на ренти и субсидии „нажежи“ общественото пространство.

Обвързването субсидии-ренти: За и против

Това се случи в момент, в който земеделски фирми и кооперации започнаха да изплащат дължимото на собствениците на земя. Темата се оказа особено щекотлива за района на Добруджа заради пропадането на реколтата и натрупаните финансови тежести. 

„В Закона за подпомагане на земеделските производители излезе едно предложение „субсидия срещу рента“, което звучи популистки и на практика е неизпълнимо“, заяви Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ.

„Собствениците на земя у нас са много, работим под различни форми и под различни форми се дават ренти – едните са авансово, други през пролетта в натура, трети получават след приключване на стопанската година. Това предложение няма как да се администрира“, допълни зърнопроизводителят.

Според Костадинов ако това предложение се приеме, то ще се наложи да се вменят още функции на общинските поземлени комисии и така те да се затруднят прекалено много. „Нашето предложение по казуса е да се действа след съдебно решение. Съдът трябва да е арбитър, т.е. при неизплатена рента да се спират субсидиите. Според мен съдът трябва да е органът, който е в правомощията си да свърши тази работа и това е разписано във всички документи“, посочва Костадинов.   
Въпросът е сложен, защото става дума за частно-правни отношения по няколко закона - за арендата и за задълженията и договорите.

Неизплащането на ренти е проблем в други части на страната, но не и в Добруджа, категорични са стопани от Добричка област. Никой няма интерес да не се разплати със собственика на земя и след това да го загуби. 
Обичайно всяка година до Коледните празници разплащането приключва. Към момента повечето от агрофирмите и земеделските кооперации вече са превели по сметките на собствениците дължимите суми, които тази година са между 30 и 40 лв./дка. Тези, които не са започнали, изчакват субсидиите по СЕПП, за да се разплатят.