Състоянието на есенните култури е относително стабилно в някои региони на страната, но почти навсякъде валежите са повече от обичайното, което създава предпоставки за развитие на гъбични заболявания, коментираха за Фермер.БГ от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

Притесненията на земеделските производители са от това, че заради проливните и продължителни дъждове в нивите не могат да бъдат извършени необходимите растително-защитни мероприятия. Третирането на масивите с есенни култури с фунгидици сега е задължително, но техниката не може да влезе в масивите, коментираха от НАЗ. От дъждовете на места има доста полегнали посеви - най-вече при ечемика, който е с по-неустойчива коренова система.

 

От асоциацията допълниха, че прогнози за количество и качество на зърнената реколта е рано да се прави. По данни на НАЗ в повечето региони на страната пролетните култури са засети. Лошото време е попречило най-сериозно на земеделските производители от Северозападна България, където около 30% от предвидените за пролетни култури площи все още не са засети. Там, където сеитбата е извършена навреме, сега има опасност за посевите, заради преовлажняването.

 

При пролетните култури е необходимо третиране с хербициди, но това може да стане след спирането на дъждовете. През последното денонощие в отделни землища в Централна Северна България и в Северозападна България са паднали градушки. Щетите, обаче, ще се установяват след спирането на поройните дъждове.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!