Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е притеснена, защото на този етап Министерство на земеделието и храните не е разчело средствата за национални доплащания за 2014 г. Това каза в интервю за Фермер.БГ Ангел Вукодинов, член на УС на НАЗ.

"Притеснителен е въпросът за националните доплащания на единица площ – на този етап получаваме отговор от МЗХ, че не са разчетени средствата за 2014 г. , независимо от Споразумението от 1 октомври 2013 г. , подписано от земеделския министър и зам.-министъра на финансите", коментира Вукодинов.

Според зърнопроизводителя тези плащания са вид компенсация за „нелеката тежест, която поехме с обратното начисляване на ДДС. Ние поехме тази тежест, но с уговорката да бъдем компенсирани, макар и символично с един лев на декар годишно за национални доплащания“, посочи Ангел Вукодинов.

„Ако в момента не се изпълни това обещание, смятаме, че то ще е сериозен претекст за безпокойство. В момента текат събрания по райони и се вземат решения. Някои региони вече са изпратили решенията си и призовават към протестни действия, но това ще стане след като получим решенията на всички райони и проведем разширен Управителен съвет“, посочи още зърнопроизводителят.

На въпрос дали НАЗ не се притеснява, че намерение или евентуално решение за протести точно в този предизборен момент, може да бъде изтълкувано като политизиране на ситуацията, Вукодинов заяви: „Смятам, че с времето сме показали, че с политиката сме като с печка – достатъчно близо, за да водим диалог и достатъчно далеч, за да не се изгорим. С всяка политическа сила, която е печелила избори, сме започвали с диалог и в един момент обикновено сме преминавали към по-сериозни действия, когато диалогът не е водил до конструктивни решения. По отношение на този въпрос ние водим кореспонденция с МЗХ вече почти половин година и бяхме дали достатъчно възможност да се намери адекватно решение“.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!