Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) участва в годишната международна конференция „Мир и земеделие“. Тази година страна домакин на събитието беше Литва.

НАЗ с остра критика към SWOT анализа за земеделие

От 19 до 21 септември 2019 г. във Вилнюс бяха поканени всички държави, които са партньори по проекта „Хляб на мира“. От българска страна това е НАЗ, а участие в конференцията взе председателят на асоциацията Костадин Костадинов. Сред официалните гости беше и зам.-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева.

Проектът се реализира под патронажа на министъра на земеделието на Германия Юлия Кльокнер. Тази  година акцент бяха младите фермери и предизвикателствата пред селското стопанство и устойчивостта на климатичните промени.

„Хляб на мира“ има за цел да покаже връзката между осигуряването на мира и приноса на устойчивото земеделие за благосъстоянието на населението. 

Инициативата на немската асоциация „Хляб на мира“ е провокирана от 25-та годишнина от падането на Берлинската стена. Сдружението има амбицията проектът да се превърне в ежегоден. 

Освен Германия в него участват още 11 държави членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа – България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. 

Проектът стартира през 2013 г., като всяка държава участничка зася ръж на исторически места. Семената бяха изпратени от Хумболтския университет. Те са добити през 2012 г. от полето около Помирителната църква в Берлин, която се намира на мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена.