Националната асоциация на зърнопроизводителите взе решение да излезе на протест пред Министерски съвет в София от 18 до 22 февруари. Това стана ясно след проведено извънредно заседание на УС на НАЗ в село Арбанаси, в което участваха председателите на 21 регионални организации.

Протестът е срещу лъжите и неспазените обещания от страна на управляващите, каза председателят на НАЗ Ангел Вукодинов. 86 хиляди земеделски производители очакват изплащането на субсидиите.

Пред Фермер.БГ зам.-председателят на НАЗ Георги Милев коментира, че земеделските производители, особено по-малките, са поставени в много неизгодно положение. Те са разчитали на тези субсидии, най-малкото за това да ги използват за наторяване на земята, която обработват. Освен това , когато тези средства са взети като кредит, то по тях текат лихви и въпреки, че не са в просрочие, производството се оскъпява. На трето място, предвид че се очаква разваляне на времето, и животновъдите няма да могат да изкарат животните навън, не знам как ще издържат тези хора без субсидията да купят фуражи.

В същото време министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се извини публично за забавеното изплащане на субсидиите: „Моля да приемете голямо извинение от името на правителството, че не успяхме да изпълним обещанието си да изплатим субсидиите на площ до края на месец януари“, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той каза, че се надява на разбиране от страна на земеделските производители. Забавянето се дължи на липсата на достатъчно постъпления в бюджета в началото на годината, включително заради промени в данъчното и осигурителното законодателство с цел облекчаване на бизнеса, както и на изплащането на голям облигационен заем от държавата.

Премиерът Бойко Борисов е възложил на министърa на финансите Симеон Дянков да се направят разчети дали може да се изплатят субсидии по-рано от 15 март, съобщи министър Найденов. Той припомни, че досега е плащано през януари, но тази година за пръв път плащаме голяма сума по заема на Милен Велчев.



© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!