Земеделските производители са силно обезпокоени от факта, че за пореден път Изпълнителна агенция „Борба с градушките” не разполага със средства за закупуване на противоградови ракети. Липсата на достатъчно ракети на някои от ракетни площадки в страната води до безрезултатна противоградова защита. Вследствие на незадоволителното количество изстреляни ракети и неефективната противоградова борба през изминалата седмица в старозагорския регион са паднали градушки, които са нанесли сериозни щети върху селскостопанската продукция. 

 

Във връзка с постоянно възникващия проблем с липсата на достатъчно средства за противоградови ракети, Националната асоциация на зърнопроизводителите инициира сформирането на работна група с цел изготвяне на дългосрочна и ефективна стратегия за развитие на системата за противоградова защита.

 

Опазването на селскостопанската продукция е от стратегическо значение, както за брутния вътрешен продукт на страната и външнотърговското салдо, така и за оцеляването и развитието на земеделските стопанства. 

 

Борбата с градушките е дейност, която е редно систематично да се подобрява, модернизира и разраства, тъй като предпазва ежегодно селскостопанска продукция на стойност милиарди левове. НАЗ счита, че биха могли да се изследват и развият нови механизми за функционирането на системата за противоградова защита. 

 

Министерство на земеделието и храните е насрочило първата среща на работната група, която ще се състои на 08.09.2015г. в София. Въпреки всичко, до реализирането на новите механизми за функционирането на системата за противоградова защита в страната, НАЗ настоява държавата да предоставя навременно необходимите средства за извеждане на ефективна противоградова борба.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!