Вследствие на неблагоприятните климатични условия през пролетта (ниски за сезона температури, количество валежи над нормата и падналите градушки), есенните посеви бяха засегнати от множество болести и неприятели, като на отделни места в страната бяха регистрирани и площи с напълно унищожени растения. Това съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

От асоциацията са категорични, че тези фактори неминуемо ще окажат влияние върху реколтата от есенни култури тази година. „Очакванията към момента са за понижение на добивите спрямо миналогодишните, като в някои райони редукцията може да достигне 30%“, казват от НАЗ.

 

Жътвената кампания се предвижда да стартира в следващите две-три седмици. Комбайните ще влязат в масивите с ечемик по-рано в Южна България и по-късно - в Северна България. От НАЗ пресмятат, че наред с допълнително извършените пролетни агротехнически мероприятия, разходите за гориво ще скочат за земеделските стопани и при прибирането на реколтата, заради полягането на растенията.

 

Състоянието на есенниците и очакванията за жътва 2014 ще бъдат и една от основните теми на заседанието на разширения Управителен съвет на НАЗ, което ще се проведе на 11 юни във Видин. На предстоящото заседание ще бъдат обсъдени и решенията на Работната група по прилагане на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2015-2020 г., чието първо събиране е днес, 9 юни, от 15 ч.

 

Разширеният състав на УС на НАЗ ще обсъди и участието на браншовата организация в заседанието на Тематичната група по разработване на ПРСР 2014-2020 г., насрочено за 12 юни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!