Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ има договореност с МЗХ да бъде разработен реален и ефективен механизъм за акциз на горивата въз основа на реално изразходеното гориво от реалните производители, в реалния обем. Този нов механизъм може да се подаде за одобрение като държавна помощ към ЕК, най-рано в средата на следващата година, когато ще започнат да се приемат нови предложения за нотификации и държавни помощи в ЕК. Това съобщи на съвместна пресконференция с ръководството на МЗХ Ангел Вукодинов, председател на УС на НАЗ, предаде репортер на Фермер.БГ. .

84 млн. лв през следващата година няма да бъдат събирани като акциз на земеделските производители чрез ваучерна система, потвърди зам.-министър Явор Гечев.

По този начин решен въопросът с акциза, е компромисен вариант, категорични са от НАЗ. Според председателя на НАЗ този вариант не е достатъчно ефективен, но към момента все пак е решение.

Връщането на акциза за горивата за селското стопанство беше една от най-големите болки на сектора през последните няколко години. Тази добра практика, която беше спряна, се връща, защото така българското земеделие става по-конкурентоспособно, посочи зам.-министър Явор Гечев.

Гледайте ВИДЕО от пресконференцията във Фермер.БГ TV:
 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!