В приетите промени в Данъчно-процесуалния осигурителен кодекс (ДОПК) никъде не е записан механизмът, по който ще се възстановява ДДС на земеделския производител. „Притесняваме се дали няма да бъдем рекетирани от данъчните служители по места“, заяви Радослав Христов.

Това, което ни притеснява, е, че законите, които касаят връщането на ДДС на земеделските производители - механизмът за връщане на ДДС, срокът на действие на закона и срокът, от който трябва да започне прилагането на този закон, не са разписани, а през миналата седмица законът мина второ четене в парламента. Затова алармираме, че има неизпълнение на подписания на 1 октомври протокол, заяви Радослав Христов, зам.-председател а УС на НАЗ.
[news]
Той уточни, че в протокола са фиксирани няколко точки, които касаят по-лекото администриране на възстановяването на ДДС на земеделските производители. „Целият сектор ще бъде натоварен с 1 млрд. лв. ДДС. Тази сума трябва да ни бъде връщана от държавата, тъй като всички разходи, които се правят по производството, ще бъдат с ДДС, а ние ще продаваме без ДДС“, поясни Христов.

Прилагането на механизма за обратното начисляване на ДДС би трябвало да започне от 1 януари 2014 г., макар че в сегашния си вид законът предвижда въвеждането му от 1 декември. Христов посочи още, че зърнопроизводителите настояваха още срокът на действие на механизма а е 2 г. с опция за удължаване до 2018 г., но след анализ на ефективността – ефекти и дефекти, на мярката. „По безспорен начин трябва да бъде записано в закона всичко, което касае връщането на това ДДС, а именно – че ще възстановява в 30-дневен срок, независимо от статута на земеделкия производител – дали е проверяван или не, а когато се приключва даден данъчно-резивионен акт и има установени нарушения, държавата по съответния законов ред ще си събира задълженията. Тук притеснения за държавата няма, тъй като земеделските производители целогодишно ще излизат на възстановяване на ДДС. Държавата няма как да бъде ощетена“, категоричен беше Радослав Христов.

От НАЗ са притеснени, че в приетите промени в Данъчно-процесуалния осигурителен кодекс (ДОПК) никъде и по никакъв начин не е записан категорично и безспорно механизмът, по който ще се възстановява дължимото на ДДС на земеделския производител от държавата. „Притесняваме се дали няма да бъдем рекетирани от данъчните служители по места. Не се притесняваме да бъдем проверявани, притесняваме се дали ще ни се възстановява ДДС навреме, защото това са оборотни средства, които трябва да набавим отнякъде“, заяви Радослав Христов.

Зърнопроизводителите смятат, че ако няма контрол върху цялото изпълнение на механизма за обратно начисляване на ДДС, това може да доведе до корупционни практики. Ще припомним, че 30-дневният срок за възстановяване на деклариран ДДС за възстановяване по справки-декларации по ЗДДС беше договорен за производители на зърнени и технически култури с над 50 на сто основна дейност, свързана с тези доставки.

На въпрос очакват ли да бъдат променени вече гласувани и приети законови текстове Радослав Христов отговори: „Не мога да кажа дали е възможно и доколко, но ДОПК отново е влязъл за първо четене заради някои членове, има възможност и текстовете, касаещи обратното начислевяне на ДДС да бъдат променени, тъй като промени са възможни именно между първо и второ четене. Мисля, че това най-вече зависи от желанието на властимащите и от това дали искат да спазят подписания протокол или не“.  

От УС на НАЗ информираха, че продължават разговорите за промяна на законовите текстове. И че имат уверение от страна на Министерството на финансите (МФ), че грешката може да бъде поправена и протоколираните и подписани на 1 октомври предложения да бъдат заложени в закона.

Гледайте изказването на Р.  Христов и А. Вукодинов във Фермер.БГ TV:




 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!