Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпрати писмо до служебния министър-председател проф. Огнян Герджиков с призив за отпускане на средства за купуване на необходимото количество ракети за обезпечаване на противоградовата защита на страната, съобщиха от асоциацията. 
 
 
Активният градобитен сезон ще започне на 27 април 2017 г., а изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) не разполага с достатъчно противоградови ракети за осъществяването на дейността си. 
 
По този повод агенцията е подала искане до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за осигуряване на нужния финансов ресурс, но до момента не е получен положителен отговор. 
 
 
„Решението за отпускане на средствата не търпи отлагане, предвид неподготвеността на агенцията за наближаващия старт на сезона, което провокира НАЗ отново да подчертае важността на предпазването на земеделската продукция и недопускането на компрометиране на реколтата вследствие на щети от природното бедствие“, категорични са от асоциацията. 
 
Ефективната защита от градушки е от значение както за сектор „Растениевъдство“, така и за цялата икономика на страната.
Вчера стана ясно, че до 18 април служителите на ракетните площадки от агенцията ще  работят по трима като се редуват на смени. Това е било желанието на самите служители и договорката бе постигната след среща със служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. 
 
Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ осъществява дейност по защита от градушки в районите с особено висока градобитност с обща площ над 17 милиона декара в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив , Стара Загора, Сливен.