Румяна Ангелова, Радослав Христов и Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите в интервю за Фермер.БГ:


Фермер.БГ: Непосредствено след заседанието на Разширения Управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, какви са новините г-жо Ангелова?

Р. Ангелова: Новините са същите като преди един месец. Ние наистина не сме съгласни с това на нашите съдове за съхранение на гориво да бъдат монтирани нивомери и касови апарати. Становищата на всички регионални организации са категорични и в момента обсъждаме един документ, който ще излезе в сряда, защото колегите трябва да го сведат до знанието на всички регионални съюзи, да се оформи като документи и в сряда да бъде изнесен официално.

Фермер.БГ: Какво е записано в този документ, г-н Христов?
Р. Христов: Земеделските производители не са против това да бъдат контролирани, но са категорично против това да бъдат финансово обременявани. Затова държавата ще трябва да намери някакъв друг начин за контрол. Коментирахме също така и анализа на Финансовото министерство, за който, както знаете стана голям проблем в Комисията по земеделие – анализ, който накърнява целия сектор, достойнството ни с манипулативните данни, които бяха публикувани. Те същност не са манипулативни, те не са верни! На базата на този доклад имаше дебат и коментари от страна на регионалните организации днес. Ние смятаме, че при грешен анализ трябва да има промяна в Закона – тоест да се върне старият Закон. Това коментирахме днес – ще настояваме да се върне стария Закон и стария начин на отчитане на горивата. По отношение на това, което могат да декларират земеделските производители – абсолютно всички данни ги има в МЗХ (Общински служби, КТИ). Има регистрационна форма на земеделските производители. НАП има от къде да вземе информация и не е нужно отново ние да подаваме информация за пореден път, което да ни обременява допълнително. Достатъчно сме обременени административно със субсидии, директни плащания, акцизи, дневници, пререгистрации по Наредба 3, очертавания и още какво ли не. Оказва се, че административната ни работа е повече отколкото на полето.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

трактори - бензиностанции
 

Фермер.БГ: Това ли са основните ви аргументи? Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов каза, че няма да отстъпи от промените в ЗДДС, още повече, че се „наливат“ над 1 милиард лева при зърнопроизводителите?
Р. Ангелова: Ние повече от месец чакаме за среща с премиера. И думите му накърняват целия сектор. Ние имаме достатъчно обосновани аргументи, така че искаме той да ни чуе.
Р. Христов: На въпроса аз бих отговорил с въпрос: Каква е връзката между субсидиите, които дава Европа и нивомерите?
А. Вукодинов: Аз бях решил да не се включвам в разговора, но с последния си въпрос предизвикахте желанието ми да се включа. Колегата Радоалв Христов каза, че няма никаква връзка и това е така. Ние бихме задали още много въпроси... Защо заради некомпетентността, за да не кажа некъдърността на нашата администрация, заявихме грешни площи, грешни обеми и в момента на практика плащането на единица площ в България, което не е само за зърнопроизводство, а за всички площи, независимо с каква култура са заети, дори и пасища, скочиха на 38 млн. декара. Така субсидията за площ падна на 27 лв/дка, което е най-ниското в Европа (почти два пъти по-ниско). Милиардите се слагат лесно, а на практика тези пари още догодина или най-късно през 2017 г. те ще бъдат по 24 лева/дка, което твърдо ще ни нареди на опашката на Европа по плащане на единица площ. С тези плащания се спекулира отдавна и ни поставят в позиция, в която едва ли не трябва да се чувстваме гузни и да се оправдаваме, че получаваме европейски средства.

Уважаеми господа политици, вземете и лобирайте в Европа с наша подкрепа да отпаднат европейските плащания – ние сме ЗА това, разбира се за всички държави, за да сме в равни условия, защото тези 24 – 27 лева отдавна потънаха на входа на производството във вид на вдигната себестойност, във вид на чиновници, които трябва да назначаваме, за да отговаряме на все по-високите изисквания...
 

Фермер.БГ: Като се върнем на ведомствените бензиностанции – каква е цената за оборудването им – изчисленията на финансовото министерство са 5 хил. лв, вашите за за 15 – 20 хил. лева. Къде е истината?
Р. Ангелова: На последната среща с министър Горанов стигнахме до едно единно становище - хил. лева средно за един съд...
А. Вукодинов: Тази тема се преекспонира – не е в това въпросът. Държавата има достатъчно механизми за контрол. НАП в момента има пълна информация за това кой колко гориво поръчва, чрез кой доставчик, в кой ден и час е доставено и е декларирано от доставчика и от потребителя. Това е достатъчно добър механизъм за контрол. Нека да не ни товарят. Вече имаме пълната подкрепа на Комисията по земеделие, надяваме се, че Парламентът ще бъде така благоразумен както и ПК Земеделие да отмени този акт, който наистина няма да допринесе за нищо друго освен финансова и административна тежест на земеделците и може би облагодетелстване на някои фирми, които ще бъдат доставчици на тези устройства и после ще трябва да ги поддържат. Нека държавата да си намери аргументите, методиката да контролира изтичането на средства. Това ние подкрепяме. Ще си позволя да кажа поговорка, която знам от един мой дядо, който казваше: Водата тече чиста, но прасетата я мътят от извора!


София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!