Според заместник председателя на НАЗ - Ангел Вукодинов, мярка Млад фермер едва ли ще стартира, а у нас е налице псевдо-обществено обсъждане на новата Програма за развитие на селските райони ( ПРСР 2014-2020 ). В интервю пред агенция Фокус, Вукодинов акцентира на проблемите около предстоящия старт на новата селска програма : 

 

"Песимист съм по отношение на „Млад фермер”, че ще стартира. Според мен това беше поредният популистки ход на МЗХ и ресорния министър. При положение, че България не е дала окончателните си национални решения по редица въпроси както за директните плащания, така и по Програма за развитие на селските райони. До 31 юли трябва да вземем важни решения и по отношение на зелените плащания, и по активен фермер. В последните дни има информация по медиите, но там най-често се цитира европейския регламент, който касае темата. Никъде не е отчетен българския интерес и от какво имаме нужда да включим в дефиницията активен фермер. Не са взети окончателни решения и за екологичните площи, за дела, който ще се дава за младите фермери, преразпределителните плащания, малките стопанства. Това е само по директните плащания. Имаме псевдо обществено обсъждане, без да се взима реално интереса на земеделските производители, без да се гласува нито едно решение в т.нар. тематична група по Програма за развитие на селските райони, която беше създадена в началото на 2013 година. За тази година и половина откакто съществува тя, не е гласувано нито едно решение, а после се казва, че е въпросите са обсъдени с неправителствения сектор, каквото е изискването на Европейската комисия. Как да е обсъдено като не е гласувано? Това, че има мнение на една неправителствена организация не означава, че останалите го подкрепят.", заявява Вукодинов.

 

На въпрос дали оплакванията на бенефициентите са към МЗХ или ДФЗ, Ангел Вукодинов отговаря : "Не ми е ясно защо трябва да се разделят тотално отговорностите на тези две институции. Има изискване за отделно съществуване на агенцията, която се явява ДФЗ, но той е под шапката на Министерство на земеделието и храните. Според нас, към която от двете институции да са насочени оплакванията, виновник е МЗХ, съответно и политическите сили, които стоят зад него, ако имаме основателни оплаквания.".
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!