На общо заседание във Велико Търново вчера Управителните съвети на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) решиха действащите браншови организации на земеделски производители да се обединят в действията си и да работят заедно за постигане на целите си.

Агенция „Фокус” съобщи вчера, че двете асоциации са решили „действащите браншови организации на земеделски производители да се обединят. Тази информация автоматично поражда въпроса дали такова обединение не е основа за създаване на политическа партия.

Пред Фермер.БГ председателят на НАЗ Радослав Христов категорично заяви, че няма да има сливане на двете организации в една нова. Те ще работят съвместно, за да могат по-качествено да отстояват интересите в сектор Земеделие не само в България, но и в Брюксел. В белгийската столица те ще търсят сътрудничество чрез Съвета на аграрните организации в България (СБАО) с председател Людмила Тодорова.


СБАО е единствената професионална организация от областта на земеделието, която членува в европейската структура COPA COGECA. Членският внос за участие в организацията е 15 000 евро на година, но това е най-влиятелният начин за лобиране в Брюксел. Като член на двете организации СБАО има постоянни места в Консултативните комитети към Европейската комисия по отделните подотрасли на земеделието.


Като член на COPA COGECA, СБАО има постоянни места в Консултативните комитети към Европейската комисия по отделните подотрасли на земеделието.


По този начин българските земеделски производители и в частност зърнопроизводители имат възможност за представяне и защита на интересите пред европейските институции.


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!