Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) изпрати вчера писмо до Държавния фонд „Земеделие“ ( ДФЗ ) и Министерството на земеделието и храните ( МЗХ ) с искане за отпускане на кредити за производство на пшеница.

 

Асоциацията апелира да бъдат открити краткосрочни финансови линии за целеви кредит за закупуване на минерални торове и семена за производство на пшеница.

 

Искането е на основание Закона за подпомагане на земеделските производители и решение на Управителния съвет на Държавния фонд „Земеделие” и предстоящата сеитбена кампания за стопанската 2012/2013 г.

 

При изготвянето на указанията за получаване на кредити от земеделските производители НАЗ предлага да бъдат заимствани условията за целевите кредити от миналата година. Средствата, предвидени за двете краткосрочни финансови линии за производство на пшеница, да бъдат разпределени в съотношение 2:1 в полза на кредита за закупуване на минерални торове. Тази мярка ще доведе до правилно и по-пълно усвояване на кредитния ресурс от земеделските производители.

 

Нуждата на зърнопроизводителите с по-малки стопанства от такива целеви кредити е точно толкова остра, както и през предходните години, заради тежките условия, в които се развива производството, многократното увеличаване на цените на торове, семена, препарати, гориво и т.н. непосредствено преди и по време на кампанията. За да продължи производственият цикъл на качествена пшеница, както и развитието на всички стопанства в сектора, е необходимо навременно и целенасочено отпускане на целеви кредити, категорични са от НАЗ.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!