Анализът на Министерството на финансите, който касае и фермерските бензиностанции е калпав и пълен с множество противоречия. Това заявиха от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред репортери на Фермер.БГ след днешната извънредна среща на браншовата организация в село Арбанаси.

 

Според зърнопроизводителя и зам.председател на УС на НАЗ, Ангел Вукодинов, анализът на финансовото министерство противоречи с офицално изнесени данни за потреблението на агрогорива в България. Данните били абсурдни, тъй като се оказва, че контрабандата на горива в земеделието била повече от цялият обем използвано гориво в селското стопанство у нас според официалните данни на МЗХ, посочват браншовиците. Освен, че компроментира и обижда целия селскостопански сектор, анализът на МФ води до прилагането на неефективни законодателни мерки, които утежняват излишно земеделците у нас, категорични са фермерите.

Ето какво още каза Ангел Вукодинов: "Съвсем една кратка ретроспекция и то от официални данни като Националният статистически институт, казват, че данните от НСИ не си кореспондират и не знаем на кого да вярваме. Като в НСИ горивата, които се използват в земеделските среди са доста под тези, които въобще са цитирани , даже и общите горива. Също в едно изследване на Центъра за изследване на демокрацията, виждаме една интересна информация, надяваме се, че това е един обективен център институт, който прави такава обективна информация и обективни изследвания, виждаме че контрабандата в България на цигари, алкохол, горива е от порядъка на 1,5 млрд. Ако вярваме на анализа, който беше публикуван, само в горивата е над  1-1,200 млрд., при което излиза, че не остава въобще контрабанда за цигари и алкохол. Следващото нещо, което виждаме в информацията на НСИ е, че горивата и маслата използвани в земеделието отговарят на порядъка от 450 млн. литра, а в анализа се казва, че контрабандата е 1,200 млрд. в държавата, от които 48% са в сектор „Земеделие“, което значи, че контрабандата е 600 млн. литра. А НСИ отчита 450 млн. литра консумация. Излиза, че колкото е цялата консумация по НСИ + още 150 млн. литра се контрабандират само в земеделието. От друга страна по официални информации от МЗХ и дирекция „Земеделие“, се вижда, че ваучерите, които са подадени от 18 000 производителя, са за 153 млн. литра. Виждате ли каки несъответствия в цифрите. Нека специалистите да направят реален анализ и да кажат къде е истината и къде не".

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!