Приключи срещата на представителите на протестиращите с примиера Бойко Борисов, която продължи час и половина. В Министерски съвет министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, се извини на земеделците, че са се почувствали излъгани от финансовата рамка в сектора.

 

По думите на Найденов - финансовата и икономическата ситуация в момента не позволява да бъде изпълнено първоначално договореното и това е било ясно заявено на срещата от премиера и финансовия министър.

 

Както Фермер.БГ писа днес по-рано, на срещата стана ясно, и че ваучерите за гориво вече се печатат и утре ще е факт нотификацията за намаления акциз на горивото. За следващата бюджетна година, държавата планира да възстанови част от акциза за горивата, които земеделците ползват. и затова ще бъдат необходими 70 млн. лв. За 2013-а година ще са необходими 84 млн. лева, а за 2014-а - 93 млн. лева. Земеделците ще получават ваучери за ниско акцизно гориво и те ще се ползват само от тези, които са на „светло”, водят счетоводство и са регистрирани, обясни министърът.

 

По време на срещата Председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов заяви, че иска публично извинение и за коментарите, че фермерите са милионери: "В досега подписаните споразумения имаше поставени срокове и система за получаване на безакцизно гориво. Поискахме от правителството ясно извинение за предизборната лъжа спрямо нас, извинение от всички, които наговориха в последните дни много неистини, меко казано, за сектора и настройваха обществото с изкривяване на информация."

 

Докато Примиерът се срещна с представители на протестиращите, земеделските протести продължиха в цялата страна, като прави впечатление силната мобилизация на хора и техника.Повече от 100 селскостопански машини от цялата Ямболска област потеглиха от Елхово към граничния пункт Лесово на българо-турската граница. Блокиран е и Дунав мост първоначално за един час. Точно в 12 часа 300 трактора при подадена команда се насочиха към платното на международния път за Турция и движението беше временно блокирано. Производителите от Сливен, Ямбол и Нова Загора блокираха в 12 часа и пътен възел Петолъчката с над 250 машини. Трактори поеха от Велико Търново към Плевен и затрудниха движението, което вече се отклонява от полицията по обходни маршрути, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

По информация на Фермер.БГ вече 200 трактора са се отправили към София.