Средните цени пилешко месо за страната са около или малко под нивата от предходната седмица.  Това сочат данните от седмичния анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 
 
 
По области, цените на едро на замразеното пиле са в границите от 2,60 лв./кг (Ямбол) до 4,35 лв./кг (Добрич). В областите Враца и София се наблюдава седмично повишение на цените, съответно с 1,6% и 3%, докато в Плевен продуктът поевтинява с 4,5%. Тези изменения се компенсират и средната цена на едро на замразеното пиле за страната се задържа на нивото от предходния седмичен период - 3,66 лв./кг.
 
Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) остава 4,53 лв./кг. По области, продуктът се търгува в големите супермаркети на цени от 4,09 лв./кг (София) до 4,97 лв./кг (Смолян), като само във Видин и Добрич са отчетени ценови изменения – понижение с малко над 2%. 
 
 
През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,87 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,82 лв./кг в Ямбол. 
 
Предлагането на дребно на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) се задържа в ценовия интервал от 4,39 лв./кг (Шумен) до 5,23 лв./кг (Кърджали). При липсата на седмични изменения на стойностите по области, средната цена на дребно на замразено пиле за страната в тези обекти остава на нивото от предходната седмица - 4,73 лв./кг.
 
Цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са средно с 1,07 лв./кг по-високи от тези на едро, като подобно на ГТВ разликата е най-голяма в област Ямбол - 1,98 лв./кг. 
 
Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО е с 4,4% по-висока от тази в ГТВ.
През изминалата седмица цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 3,70 лв./кг (Търговище) до 4,67 лв./кг (Благоевград и Бургас), без седмични изменения по области. Така, средната стойност за страната остава 4,36 лв./кг.
 
Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите супермаркети се понижава с 1,3% спрямо предходния седмичен период, до 4,52 лв./кг. По области, цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ се движат в интервала от 4,04 лв./кг (Пловдив) до 4,94 лв./кг (Кюстендил). В сравнение с предходния седмичен период, в тринадесет от областите е отчетено поевтиняване на продукта в границите от 0,9% до 9,2%, най-значително във Варна.
 
 
През наблюдавания период средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,16 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока достига до 0,99 лв./кг в Габрово. В тринадесет области цените на охладеното пиле в големите супермаркети са с между 0,01 лв./кг (Сливен и Ямбол) и 0,34 лв./кг (Русе) по-ниски от тези на едро.
 
В по-малките магазини цените на охладеното пиле за поредна седмица се задържат в границите от 4,43 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Плевен. Единствено в област Благоевград се отчита изменение на седмична база – намаление с 1,6%, което води до незначително понижение на средната стойност за страната с 0,2%, до 4,91 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,56 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика продължава да е най-висока в Габрово и Велико Търново (1,25 лв./кг). Изключение са областите София и Русе, където цените на охладеното пиле в ДТО са съответно с 0,01 лв./кг и 0,20 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с 8,6% по-високи от тези в големите търговски вериги. 
 
Към края м. май 2017 г. средната цена на едро на замразеното пиле за страната се понижава с 0,5% на месечна база, докато тази на прясното охладено пиле се повишава с 0,5%.
 
Средно за страната, цените на дребно на пилешкото месо в големите търговски вериги отбелязват леко месечно намаление – с 0,4% при замразеното и с 0,7% при прясно охладеното пиле.

В рамките на едномесечния период при търговията на дребно в по-малките магазини се отчита запазване на средната цена на замразеното пиле и понижение на тази на охладеното пиле с 0,2%.