Производителите създават прототипи, за да разберат каква ще бъде реакцията на потребителите спрямо новите технологии, дизайна и името на машината. Ако се понрави новата техника, то тя бива пускана в серийно производство.

Белгийци създават ново поколение робот за събиране на ягоди

Друга функция на експерименталните трактори е, че привлича посетители на различни изложения. Поради това тези машини често се правят във футуристичен дух, а за тяхно масово производство дори да не става дума. Просто чист маркетингов ход, който привлича внимание към техниката на бранда.

1. Прототипите на Caterpillar

Този прототип е създаден през 70-те години. Представлява първият опит на Caterpillar да произведе съвременен селскостопански трактор. Тестван е от няколко фермера и за времето си е представлявал доста добър трактор.

В Caterpillarобаче решават да не го пускат на пазара, тъй като в самата машина няма нищо особено, което да привлече купувачите.



Bat Track става първият прототип на компанията, който получава статуса „универсален трактор“. По време на тестовете Caterpillarмаскира машината и го снабдява с различни двигатели и трансмисии. Тракторът можел да се завърта на 90 градуса.

Напълно възможно е Bat Trackда е бил вдъхновение за експерименталния модел Challenger X2.

Challenger X2 е прототип, с който започва производството на популярната серия Challenger. Тези трактори се произвеждат и до ден-днешен. Те имат по-съвременен вид.



Източник: theconstructionindex.co.uk

Компанията има в историята си няколко футуристични екземпляра, които разкриват визията на инженерите за бъдещето на селското стопанство. Най-известният експериментален трактор е Caterpillar 3001.

2. Прототипите на Fendt

Fendt Evo 828 Vario е разработен през 2001 г. Разполага с 6-цилиндров двигател с мощност 190 к.с. Базира се на модела 818 Vario. Негова особеност е скоростта, която развива - до 65 км/час.



Източник: fendtfan.com

Fendt има навика да експериментира и конструкциите на тракторите. Fendt Trisix Vario е триосен трактор с шест гуми. Разработен е през 2007 г. Неговата конструкция позволява да се увеличи площта на опората в сравнение със стандартните трактори – примерно до 70%. Маневреността на машината се запазва, като предната и задната ос се въртят синхронно.



Източник: facebook.com

Моделът така и не излиза в серийно производство, тъй като през 2012 г. проектът е замразен.

Друг интересен модел от 80-те години е 360 GT. Тракторът е снабден с 3-цилиндров двигател с мощност 60 к.с. и може да се движи с 40 км/час. Постъпва в масово производство и се сдобива с добра популярност сред фермерите.



Източник: modelsnavigator.com

3. Прототипите на Valtra

През 2011 година Valtra чества 60-годишнина. По този повод е представена серия от малки трактори, които са снабдени с „умни гуми“, електродвигател и сменяема кабина. Визуално техниката наподобява мравка и оправдава тази представа.



Източник: agriculture.com

4. Прототипите на John Deere

Компанията John Deere започва своите експерименти с автономни трактори още през 1999 г. Те били предназначени за пръскане на посеви и обработка на почвата. Управлението на техниката се осъществява дистанционно с помощта на компютър, като на трактора е инсталиран GPS-тракер. Проектът остава прототип и не постъпва в масово производство.



Източник: coffee27.livejournal.com

Този ходещ трактор, който наподобява комбинация от паяк и машина от „Междузвездни войни“, е разработен от компанията Timberjack – дъщерно предприятие на John Deereв периода 2000-2006 г. Използван е за складиране и други селскостопански дейности.

5. Прототипите на New Holland

Boomer 8N  - това е съвременен трактор в стар „костюм“, който бе пуснат на пазара през 2009 г. След презентацията на прототипа, компанията решава да пусне старомодния 8N в масово производство. Тракторът е оценен от редица почитатели на ретро техниката.



Източник: tractordata.com

Особеност на машината е неговият двигател. Той работи на водород. Мощността на двигателя е 106 к.с. На външен вид тракторът с нищо не се отличава от New Holland T6000.

6. Прототипите на Case IH

Точно по този начин компанията си представя трактора на бъдещето. Този футуристичен трактор съществува само на хартия. От Case IH не са давали конкретни детайли за техническите характеристики на модела. Известно е само, че двигателят е с мощност 1000 к.с. Разполага още с дистанционно управление.



Източник: agriculture.com

Един от най-известните прототипи от 2016 г. Автономен модел на базата на Magnum. За да стартира работа, тракторът трябва да бъде с настроен маршрут и зададени граници. Машината умее да открива препятствията по пътя си – спира пред тях и чака последваща команда.



Източник: uncrate.com

Ако друг трактор засече този, последният спира, изчаква другия да мине и след това продължава да изпълнява зададените му задачи.