През 2019 г. съмнения за злоупотреби с евросубсидии отприщиха медийния шум и започнаха масови проверки на къщите за гости у нас, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). На инспекция подлежаха всички къщи, изградени за програмния период 2007 – 2013 г. и за които 5-годишният мониторингов период вече бе изтекъл.

Старши експерт на ДФЗ, хванат в крачка с подкуп

През ноември 2019 г. бе съобщено, че ще бъде наложена пълна санкция за 158 проекта по схемата. Така и не се разбра обаче има или няма осъдени за предоставяне на фалшиви данни.

Ето че малко повече от година по-късно, на 28 януари 2021 г. стана ясно, че вече е наложено едно такова наказание. Става дума за къща за гости в град Берковица, която е изградена само по документи. 

Всичко започва през далечната 2015 г., когато на 15 октомври подсъдимата, която е представител на еднолично търговско дружество, подава в ДФЗ заявка за плащане по мярка 311 „Разнообразяване към земеделски дейности“. Към нея прилага и Таблица за разходи и Количествено-стойностна сметка за обект – къща „Емили“. 

Сред фалшивите документи са разрешително за въвеждане в експлоатация, приемо-предавателен протокол между строителя и инвеститора, удостоверение за категоризация на обект. 

В действителност такива документи не съществуват. Не са изпълнени дейности по проекта, посочени в декларацията за завършена в срок цялата инвестиция – зидарски и тенекеджийски работи, фасада, осветителна и вентилационни инсталации, водопроводни мрежи, канализация, електрически табла, захранващи линии, обзавеждане и други.

Срещу тези неверни данни обвиняемата е щяла да получи 348 000 лв. евросубсидии.

Тя обаче се е признала за виновна и се е споразумяла с държавното обвинение. Затова съдът я наказва само с десет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, съобщава Окръжна прокуратура – Монтана.