Стратегията от „Фермата до трапезата“ продължава да е тема на ожесточени спорове. Комисията по земеделие и Комисията по околна среда на Европейския парламент излязоха с общ проектодоклад. Най-голямото фермерско лоби в ЕС Копа-Коджека обаче има своите критики.

Нова екосхема ще насърчава диверсификацията

В своя документ от 19 януари, изпратен до евродепутатите, лобистите акцентират, че политиката трябва да подобри икономическата устойчивост на земеделието. Затова те предлагат да се направи оценка на въздействието на ключовите цели в стратегията, като намаляване на пестицидите, химическите торове и антимикробните средства. 

В допълнение от Копа-Коджека искат да се признае възможността, че Зелената сделка може да въздейства отрицателно върху устойчивостта на сектора, доходите на фермерите и продоволствена сигурност.

Фермерската организация предлага политиката на ЕС за насърчаване да включва всички селскостопански продукти. Само така може да се гарантира, че те са подкрепени и могат да помогнат за по-добра устойчивост на световното производство и потребление. 

Лобистите имат и по-различно мнение относно етикетирането на хранителната стойност на предната страна на опаковките. Те предлагат думата „задължително“ да бъде заменена с „хармонизирано“.

От Копа-Коджека отбелязват също, че не могат да губят време и да се въздържат от използването на модерни технологии. Тук те имат предвид нови техники за отглеждане на животни и растения, изкуствен интелект и цифрови технологии.

В документа се казва, че новите техники за размножаване биха могли да подобрят толерантността на сортовете растения към вредителите, както и устойчивостта към болести по животните. 

Организацията призовава още за търговски споразумения, които да включват задължителни елементи от Парижкото споразумение за изменението на климата. Така ще се гарантира, че глобалният преход към устойчиви хранителни системи ще бъде плавен.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg