Най-голямият зелник в България беше показан на Празника на зелето в село Петърч, съобщиха организаторите на проявата. „Зелникът на годината” е с дължина 162 см. и широчина 116 см., а общата му разгъната площ е 47 метра. Зелникът беше представен на гостите на празника от кметицата на село Петърч Албена Василева и кметът на гр. Костинброд Красимир Кунчев, а честта пръв да опита от него се падна на народния представител Кирил Добрев.
На депутата Кирил Добрев беше връчена и най-голямата зелка, която участва в конкурса – 8.1 кг. Той обеща, лично да я занесе в стола на Народното събрание.

Зелката-победител е отгледана от производителя на зеле Тодорка Атанасова и грабна приза в категория „Най-голяма зелка”. По стара традиция зелето беше измервано с паланза.

В още пет дисциплини се състезаваха гостите на празника. В „Модерно зелево изкуство”, участваха склуптури от зеле, които са специално изработени от децата от целодневна детска градина „Виолина” и основно училищe „Отец Паисий”.

Категорията „Най-оригинално ястие от зеле”, спечели Лида Борисова, която представи цели 6 ястия, най-интересно от които беше агне, изработено от бяло зеле. В надпреварата участваха общо 8 ястия. Другите състезания бяха в категориите „Най-бързо рязане на зелева салата” и „Най-бързо ядене на зелева салата”.

Село Петърч се намира в Община Костинброд, Софийска Област. Характерно за района е производство на зеленчуци: зеле, моркови, праз и други зеленчуци. Водещ на празника бе известният български хуморист Венци Мартинов.