Датски стартъп и технологична компания от Тайван заявиха, че изграждат най-голямата и най-ефективната покривна ферма в Европа. При пълен капацитет тя ще произвежда до три тона храна на ден. Производственият й цикъл по план ще започне в началото на 2021 г., информира Agrarheute.com.

История на биологичното земеделие: От 1924 г. до днес

Производство на култури без почва и слънце? С вертикалното земеделие това е възможно! Под това се разбира отглеждане на растения в многоетажни сгради, където прибирането на реколтата се извършва през цялата година.

По правило вертикалните ферми се изграждат най-често в градската среда и целта им е да осигурят хранителни продукти в района, където се намират.

Най-голямата вертикална ферма в Европа се изгражда близо до Копенхаген

В индустриална зона на 20 км западно от датската столица в момента с бързи темпове върви строителството на най-голямата вертикална ферма в Европа. Тя ще бъде с обща площ от 0,7 ха.

Една част от фермата вече е готова. Тя е била градена в продължение на 6 месеца. До края на 2021 г. целият проект ще бъде изпълнен. Във вертикалната ферма, която е на 14 етажа, ще се отглеждат 20 различни вида салати и билки, включително мента, босилек, мини спанак и рукола.

Използваната технология включва роботи, софтуер и специално осветление, което се доставя от тайванската компания YesHealth Group.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Британските фермери ще търсят три пъти повече сезонни работници през 2021 г.

Зеленчуците на 2020: Подпомогнати, но все още жадни

Грешка лиши фермер от субсидии