Най-голямата млечна ферма в Европейския съюз се намира в Хърватия. Стопанството се грижи за общо 15 000 крави, пише dairyglobal.net.
 
 
Собственик на стопанствата е Мирко Ервачич. Той започва да се занимава с животновъдство още през 1992 г. Фермерът създава група „Осатина“, която за своята 26-годишна история, разработва  млечни ферми, свинеферми и предприятие за плодове и зеленчуци.
Фермата стартира с трима служители, а сега за огромните стопанства се грижат 1100 служители. 
 
снимка: © https://www.dairyglobal.net
 
Говедата
Фермерът управлява 4 отделни млечни ферми, с общо около 15 000 животни. Логично „Осатина“ днес е най-големият производител на сурово мляко в Хърватия. Фермите произвеждат 140 000 литра мляко на ден. 
 
„Средната млечно на кравите е 9000 литра при 3,9% масленост и 3,45% протеин. Произвеждаме около 140 000 литра мляко на ден, което ни прави най-голямата млечна ферма в Хърватия. 
 
Суровото мляко в Хърватия се продава за около 0,30 EUR на литър от фермата до преработвателя. Във всяка млекопреработвателна ферма имаме 1 мениджър-производство, 6 технолози, 1 ветеринарен лекар и 8 помощници на ветеринарните лекари, заедно с това около 80 души в производство в зависимост от сезонните работни места", обясни Ервачич.
 
снимка: © https://www.dairyglobal.net
 
Производството на храна
Всички крави във фермите са от породата Холщайн, първите бройки са купени от Холандия и Германия. 
За млекопроизводствените ферми, които произвеждат фураж за ежедневна употреба, се използват общо 500 хектара, като количествата се съхраняват в силози за зимния период.
 
Биогаз
„Освен това суровото мляко от кравите използваме за производството на биогаз. Ръководени от опита на западноевропейските страни, осъзнахме, че производството на електроенергия от биомаса е екологично най-приемливото решение за управление на оборския тор. Ние също така използваме енергията и в нашите оранжерии за производството на плодове и зеленчуци и в свинефермите“, обясни фермерът.