Само за миналата година имам около 30 00 тона продадена продукция на българския пазар, а вече трета година сме на загуба, дори и с получаване на субсидии. Това коментира пред Агри.БГ Павел Стоименов - производител на зеленчуци, отглеждани на 10 000 дка площ. Задно с това Стоименов отглежда и зърнени култури.

Ще я бъде ли мечтата на фермерите - субсидии без данъци

“При нас зърното субсидира зеленчукопроизводството", обясни Стоименов.

По думите му това, че е и от двете страни на монетата, му дава възможност да види нещата реално.

“Затова, че се занимавам и със зеленчуци, и със зърно, виждам колко е голямо несъответствието и колко им е трудно действително на зеленчукопроизводители, овощари и животновъди.

По принцип съм против субсидиите, но тези сектори реално не могат без помощ. Въпреки че получих субсидия тази година, съм отново на загуба от зеленчукопроизводството, като не си смятам собствения труд. А ние работим денонощно, цяла година”, каза още фермерът.

Според Павел Стоименов политиката на държавата трябва да се промени.

Нещата са така направени, че ако някой в момента реши да произвежда зеленчуци, той почти няма шанс. Затова не е лошо зърнопроизводителите да влязат малко в “обувките на другите” и да видят и другите браншове. 

Бих призовал големите зърнопроизводители да си вземат по 50-100 крави. Дори да ги гледат като домашни любимци. Всеки голям зърнопроизводител може да отдели 100 дка, за да създаде зеленчукова градина или пък 50 дка овощна градина, за да подпомогне недостига на плодове и зеленчуци в държавата.

Дори, ако ме питате, бих предложил със закон, ако някой човек отиде на село и иска да гледа зеленчуци, да му се дава най-хубавата земя. Само и само това производство у нас да се случва”, категоричен е Стоименов.

В отговор на коментар на свой колега, той коментира, че чувствителните сектори - животновъдство, плодове и зеленчуци, крайно се нуждаят от субсидии, за да преживеят и хората да продължат да произвеждат.

“В момента можем да захраним 20% от българския пазар с плодове и зеленчуци, а ако го няма и това нещо, няма да имаме абсолютно никаква продукция. Според мен трябва да се стремим в бъдеще да вдигаме този процент и да даваме все повече труд, работна ръка и хубави зеленчуци на българския пазар”, заключи Павел Стоименов.