От 1 май 2023 г. прясното мляко в магазините в Румъния поевтиня с 20%. Намалението стана факт след доброволно споразумение между търговците на дребно и преработвателите, подкрепено от местните власти и регулатори. В него обаче не участва най-големият румънски млекопреработвател - Simultan. Представители на компанията мотивираха решението си с факта, че вече са свалили цената за търговците с над 20% веднага след Великден, информира Agrointel. 

БАК постави най-спешните въпроси пред земеделското министерство

Simultan е собственост на Флорин Хербай и доставя мляко на големи магазини под марката SIM, както и частни марки на някои големи търговци на дребно. 

„Намалихме цените с над 20% след Великден. Това беше намаление, установено предварително, което няма нищо общо с това, което беше обсъдено в Букурещ и което последва други намаления, направени преди това“, каза Флорин Хербай пред Economica.

За миналата година Simultan отчете оборот от около 82 млн. евро при 70,1 млн. евро през 2021 г. Понастоящем компанията преработва около 250 000 литра мляко на ден в двете звена, които оперира, като около 40-45% от преработеното мляко се продава под собствените й марки на големи търговци на дребно. Останалото се продава под марката SIM.

В началото на май министър-председателят на Румъния Николае Чука увери представителите на няколко фермерски организации, че намаляването на цената на прясното мляко няма да бъде за сметка на фермерите. Отстъпката от 20% важи само за мляко с румънски произход. Тя ще бъде разпределена между търговците на дребно (минимум 10%) и преработвателите (минимум 10%).

За да гарантира спазването на споразумението, цената на прясното мляко ще бъде следено ежеседмично. Чука увери, че няма да се допусне преработвателите да намалят цената, на която изкупуват млякото от фермерите.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Само 10 млн. евро от големия пакет европейски „зърнени“ компенсации са за България

Дали вече и с пари не могат да се решат проблемите?

Кой какво забрани за внос от Украйна?