Турция ще приключи тази година като най-големия в света износител на брашно. Това заяви официално Тюнхан Улусой, шефът на Турската федерация на производителите на брашно (TFIF), съобщава Zol.ru.

Биопшеница в Добруджа? Да, възможно е!

За тази година южната ни съседка ще отчете износа на 3,3 млн. тона брашно, а през 2020 г. се очаква този показател да се повиши до 3,5 млн. тона.

Основният купувач на турско брашно е Ирак. Макар през 2018 г. делът на държавата от Близкия изток да бе 50% за първите 10 месеца, през настоящата година той намаля до 40%, отбелязва агенция „КазахЗерно“.

По думите на Улусой през 2019 г. износът на брашно ще възлиза на 3,3 млн. тона, което съответства на обемите от миналата година.

С тази стойност Турция ще приключи 2019 г. като най-големия износител на брашно в света, благодарение на добре развитата мелничарска промишленост и широкия експортен пазар, заяви шефът на TFIF.

От 2001 г. досега турският износ на брашно се е увеличил 20 пъти. През 2019 г. страната доставя продукцията си в 92 страни в цял свят.

Турция, която е и втория по големина износител на макаронени изделия в света, е спечелила 22 млрд. долара от износа на хлебни изделия през последното десетилетие.

За производството на Турция Улусой уточнява, че всяка година производството на пшеница в страната възлиза на около 20 млн. тона.

Макар площите с пшеница да намаляват, производството остава на същото ниво заради ръст на производителността, допълни той.

Турция разполага с около 540 действащи мелничарски завода и е осмата по големина страна в света по производство на пшеница (19-20 млн. тона годишно).

Междувременно у нас, по данни на Министерство на земеделието храните и горите, общо за периода от началото на пазарната 2019/20 година, износът на пшеница изостава с 11,2% на годишна база, докато този на ечемик и рапица е респективно със 79,3% и 7,3% по-голям.