Зазимяването на пчелините е една от най-важните, но и най-трудоемки задачи пред стопаните. В Северозападна България, където обикновено зимните ветрове са силни и понякога събарят даже покриви на цели сгради, пчеларите обикновено поставят тежести върху кошерите, за да не ги повреди зимната стихия.

Ще скочи ли още цената на пчелния мед?

Други пък ги повдигат на 20-30 см, за да не ги затрупват снеговете. Това трябва да бъде направено навреме и да се следи термометърът. Когато температурата падне под 8 градуса, пчелинът не трябва да се безпокои по никакъв начин. Всеки от местните има свои методи за справяне, но те обикновено идват от личен опит.

„Аз съм си взел поука от конкретен случай преди години. Два-три дни преди да стане наводнението в Мизия през август 2014 г., при нас валя много. Станаха наводнения в Бели Извор, Девене, Горно Пещене. Моят пчелин е в ниската част и тогава си помислих, че с него е свършено заради огромните количества вода. Навсякъде течеше.

Да, но ми се размина и то заради една моя идея да запазя пчелите от големите зимни снегове. Просто предната есен ги качих върху едни бетонни комински тела и така водата не влезе в сандъците“, спомня си пчеларят Методи Костов.

Според него е много важно кошерите да бъда поставени леко наклонени напред, за да не влиза вода от есенните дъждове.

„Другият сериозен враг са гризачите, но аз и за тях съм измислил как да се справя. Догодина ще подменя коминските тела и ще поставя под всеки сандък скара с метални крака, за да няма по какво да се катерят и да влизат вътре“, обяснява Методи.

Към момента той прави оглед именно в тази посока – дали някоя мишка не се е настанила вече да зимува. После ще постави и отрова срещу тях, защото гризачите заедно със студа и влагата са едни най-сериозните врагове на пчелините в региона през зимата.