Най-добрият показател за това дали един плод е биологично чист е ...червеят. Независимо какви сертификати и опаковки имат плодовете, то истинското "био" е това, при което липсата на обилно пръскане с химикали, пестициди и стимулатори за зреенето е позволило на малките животинки да просъществуват.

 

Ябълките продавани в супермаркетите са пълни с остатъци от богатия коктейл пестициди, с които биват пръскани, се посочва в доклад на Грийнпийс. "Нито една от пробите на биологични ябълки, които тествахме, не съдържа пестициди. В същото време, 83% от пробите на тестваните конвенционално произведени ябълки са замърсени с остатъци от пестициди. 60% от тях съдържат два или повече коктейла от пестициди. Това е резултатът от тестове на ябълки, направени в супермаркети в 11 европейски държави, включително България"., се казва в докладът на еко-организацията.

 

Намерени са общо 39 различни остатъци от пестициди, като само в 17% от пробите от конвенционални ябълки нямат остатъци. Някои от пестицидите могат да бъдат счетени за силно неразпадащи се и с висок потенциал за биоакумулиране. Това означава, че щом бъдат освободени в околната среда, те почти не се разграждат и стават част от хранителната верига, с широкоразпространени вреди за цялата екосистема. Ябълките в изследването са закупени в Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Испания и Швейцария, с произход от съответното местно производство. Резултатите потвърждават тестове на „Грийнпийс“ малко по-рано тази година, които откриха коктейли от пестициди в почвите и водите на ябълкови градини из цяла Европа. 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!