В Сливен се проведе необичаен шампионат. Най-добрите транжори в страната премериха сили в състезанието „Майстор месар“, организирано от Асоциацията на месопреработвателите в България. Надпреварата бе част от „Дните на българското месо“, които се състояха по време на 15-то Национално животновъдно изложение, с финансовата подкрепа на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).  

След 9 декември започва изплащането на сумите по СЕПП

В битката за националната титла се включиха 14 транжори. Те не само се надпреварваха с часовника, но бяха изправени пред предизвикателството да покажат прецизност и умения в обработката на различни видове месо: агнешко, пилешко, говеждо и свинско. Независими съдии оценяваха всеки състезател въз основа на техника и умения, изработка и цялостно завършване на продукта. 

За да наблюдават най-добрите майстори на ножа и да опитат вкусните месни продукти, в шатрата дойдоха и премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева. Те бяха впечатлени от уменията, които изисква професионалната обработка на месо и състезателния дух на участниците.  

Подготовката за оспорваното състезание им е коствала транжирането на стотици килограми месо на ден, в продължение на години. „Това е процес на обучение. Това е повече от обикновено нарязване на месо. Отнема време и изисква концентрация и прецизност", каза инж. Павлина Лилова, която бе част от журито. Залогът бе още по-висок, тъй като в журито бяха Ангел Найденов, спечелил първо място по обезкостяване на говеждо месо на Световното първенство в Белфаст през 2018 г., включен в световния отбор по транжиране, както и Терънс Гилиган като почетен член. 

Ето победителите в различните категории: 


Агнешко месо:
1 място и златен медал: Петър Петров
2 място и сребърен медал: Христина Костадинова
3 място и бронзов медал: Николай Узунов 

Говеждо месо:
1 място и златен медал: Станислав Вачев
2 място и сребърен медал: Петър  Петров
3 място и бронзов медал: Константин   Виткинов

Свинско месо:
1 място и златен медал: Петър  Петров
2 място и сребърен медал: Станислав  Вачев
3 място и бронзов медал: Христина Костадинова

Пилешко месо:
1 място и златен медал: Николай  Узунов
2 място и сребърен медал: Петя Йорданова
3 място и бронзов медал: Цветанка Младенов