Наводненията в Кърджалийско наводнили десетки незаконни кравеферми, заявиха експерти от местната Община. Според тях, собствениците на животните нямат основание да претендират за възстановяване на щетите.

 

Залятата на скоро кравеферма от придошлите води на река Джебелска е незаконно построена, е заключението на проверка на специалисти от областна администрация Кърджали. Постройката се намира в самото корито на реката, на метри от водата, и позиционирането й на такова място крие потенциална опасност, категорични са експертите.

 

Подобен е случаят и с останалите животновъдни ферми върху речната тераса. Те са издигнати върху земеделска земя, отвоювана някога от реката с помощта на залесителни мероприятия. Преди години там са били засадени тополи и коритото на реката е било изместено. След изсичането на дърветата обаче то постепенно се е върнало в старите си граници. А собственикът на земята, в лицето на общината, е имал ангажимента да контролира това и да не допусне строителство в рисковата зона. Аналогичен е случаят и с моста при с. Градинка, община Момчилград.

 

Там след унищожаването на противоерозионния пояс реката е изяла брега и е подкопала основите на моста. Подобен пример имаше и в околностите на Кърджали преди време. В началото на 90-те години бяха изсечени акациите по пътя за язовира и това, според специалистите, е една от причините за активиране на голямото свлачище край Енчец.