Скъсана отводнителна дига на река Делейнска наводни над 200 дка площи във видинското село Иново, съобщи за Фермер.БГ Александър Александров от Регионалния съюз на зърнопроизводителите във Видин. Наводнени са около 120 дка слънчоглед и 100 дка пшеница. Засегнат е един земеделски производител.

„Добре че пробивът се е получил от горната страна на дигата, защото ако това се беше случило в долната ѝ част, реката щеше да залее над 2000 дка посеви“, коментира зърнопроизводителят.

Притесненията на земеделците в региона сега са свързани със стремглаво повишаващото се ниво на река Дунав. „В момента очакваме проблеми от пълноводието на река Дунав в района на Тимок – най- северозападната точка на България. Там нивото на дигите е много ниско и очакваме да бъдат залети сериозни площи“, каза Александров.
[news]
Във Видинска област има близо 30% незасети площи. Дъждовете продължават прекалено дълго. Над 40 л/кв.м са валежите през последните три дни, измерени в региона. За месец сумарното количество на валежите надхвърля 200 – 250 л./кв.м.

Изключително зле се отразяват интензивните валежи от последните дни на пролетните и на есенните култури в региона на Северозападна България, посочи още Александър Александров. Има масово полягане на посеви, но това е най-малкият проблем. По-същественият проблем в момента са гъбичните болести, които се появиха, а в момента не е възможно да се влезе с техника в полето, заради калната почва.

При пролетниците ситуацията е още по-отчайваща. Освен отнесените от пороите посеви, температурите също са много ниски. Вчера температурата при нас беше 8 градуса. Това стресира и стопира развитието на културите.

От асоциацията са дали указания на колегите си да подават заявления в Общинските служби, за да може да се активира областната комисия за обследване на посевите. Тогава ще имаме и по-пълна картина за действителния мащаб на пораженията по места, стига да можем да влезем в полето, коментира Александров.

Сериозен проблем е, че след оценката на щетите, би трябвало да се получи една преоценка на добивната част от данъчна гледна точка, тъй като НАП разчита задълженията на колегите спрямо усреднени добиви. Смятаме, че това не е реално и трябва да се прецизира спрямо всеки един земеделски производител на база на огледите и на проблемите, които са възникнали, коментира още зърнопроизводителят.




© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!