Изминалата 2022 г. може да се определи като много добра по отношение на реколтата. В същото време обаче притеснения буди цената на земеделската продукция, заяви доц. Илия Илиев, директор на Добруджанския земеделски институт край град Генерал Тошево.

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

„Най-вероятно ниските цени ще наложат още в началото на 2023 г. по-икономично и внимателно да работим. Надяваме се пазарът да се подобри през първите месеци на годината“, допълни ученият. 

Стегнатият пазар и липсата на търговия ще се отрази по няколко начина върху работата на учените. От една страна това означава да се забавят инвестициите.

„На този етап очакваме апарат за анализ на мастно-киселинния състав на слънчогледа на основата на ядрено-магнитен резонанс, но е поръчан още преди 5-6 месеца, надяваме се до месец да дойде. Успяхме да инвестираме в земеделска техника, най-вероятно около празниците ще пристигне“, предполага доц. Илиев. 

Необходимостта от „затягане на коланите“ ще рефлектира най-вече върху научната дейност на института.

„С цел икономии на газ и на ток науката в момента е или в отпуск, или в дистанционна форма на работа, само дежурства има в лабораторния комплекс. Да видим какви икономии ще направим, но определено не е добро решение това. Навярно през следващите години ще се опитаме по някакъв начин да поддържаме научната дейност и през зимния период“, коментира още доц. Илиев. 

През лятото на 2022 г. резултатите от работата на селекционерите не закъсняха. Добруджанският земеделски институт отчита по-високи средни добиви от сортовете пшеница, създадени в научния център.

„Ако средните показатели за страната за 525 кг/дка, ние имаме от 600 и повече килограма от декар. Това ни удовлетворява, тъй като добивите са постигнат и при изключително икономична технология“, подчерта още ръководителят на института.