Последното становище на Европейския орган по безопасност за храните (ЕОБХ) относно африканската чума по свинете (АЧС) оценява риска от различни матрици за въвеждане на вируса към незасегнатите региони на Европейския съюз (ЕС). Въпреки че рискът от фуражи е считан за по-нисък от някои други пътища (контакт със заразени живи животни и хранене с кухненски отпадъци), той не може съвсем да бъде изключен, пише в анализа на зооинженер д-р Надежда Луканова от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Многоетажните ферми генерират 30% повече приходи

В него се отчита, че най-голям риск от разпространение на АЧС представляват комбинираните фуражи на каша или гранулирани, фуражните добавки и зърнените култури, независимо от произхода или местоназначението им.

Постелята/обогатяващите материали, хидролизираните протеини и кръвните продукти са класирани с най-ниско ниво на риск, независимо от произхода или дестинацията.

Празните превозни средства са класирани с по-ниско ниво на риск от комбинираните фуражи, но по-високо от останалите фуражи или от постелята/обогатяващите материали.

"Много е вероятно (95–99% сигурност) тези комбинирани фуражи и зърнените култури да се класират с по-висок риск от фуражните суровини, които пък се класират с по-висок риск от постелята/обогатяващите материали", пише в анализа на  д-р Луканова.

В заключение научното становище на ЕОБХ препоръчва стриктно спазване на процесите на обеззаразяване и съхранение за всички продукти, преместени от засегнатите от АЧС зони в незасегнатите райони, с цел намаляване на риска от заразяване с АЧС чрез фуражи, постеля и транспортни средства. Целият анализ можете да видите тук.