Когато засяваме миксове, постигаме повече ползи, казва по темата с междинните култури младият зеленчукопроизводител Веселин Спасов, който прилага изцяло безоранни технологии в производството си.

Фермер: No-till технологията повиши добивите ми в зеленчуковото стопанството

Весо е от новото поколение земеделци, следи постоянно световните тенденции в еколкогичнитe практики и тези за почвеното здраве. В едно е категоричен – покривните или т.нар. междинни култури са най-добрият начин да запазим почвата от ерозия, да подобрим микробиологичната активност, влагата и да я предпазим преди идването на зимните студове. „Тази тема става все по-актуална, както и въпросът: Кои видове, в кой момент и за кой район са най-подходящи?“, казва Веселин и споделя, че именно това го провокира да търси полезни видеа от цял свят, да ги превежда и да ги предоставя на българските фермери в тематичната фейсбук група за покривни култури.

Веселин Спасов: „Знаем, че бобовите култури акумулират, фиксират азот в почвата, елдата освобождава фосфора, зелевите, рапицата и др. пък добавят калий и се справят с "лошите" нематоди. Растителните остатъци на житните по-бавно се разграждат и така почвата е защитена от слънцето и вятъра по-дълго време”.

Всяко растение прави нещо за почвата. Тестове и проучвания в тази посока постоянно се правят. Общото правило обаче, на което всички наблягат, са миксовете, заявява модерният фермер. 

Той е категоричен, че почвата има нужда от много неща, не само от азот. Също така, когато се засяват поне 4-5 вида покривни култури, се увеличава устойчивостта на засушаване – много важна полза предвид климатичните тенденции.

“Ако е само един вид култура, при засушаване тя ще издържи доста по-трудно. Когато успеем да направим така, че между основните култури имаме микс от други, тогава се намножават достатъчно много полезни микроорганизми. Когато имаме много биология в почвата, тогава болестите и неприятелите постепенно намаляват до нула. Това е важно както за нас, земеделците, така и за качеството на продукцията, което пък е в полза на всички потребители“, обяснява зеленчукопроизводителят.

Младият и ентусиазиран фермер за пореден път запознава колегите си с полезните практики в земеделието. Преведеният от него документален филм този път представя Дейл и Кийт – топ експертите по покривните култури. Единия е основател, а другият е агроном в най-голямата фирма за покривни култури в света. Техните полезни съвети можете да видите във видеото.