В Румъния ще се създаде научен център за борба с африканската чума по свинете, като предстои в него участие да вземат и български специалисти.
 
 
Това стана ясно по време на срещата на българския земеделски министър Румен Порожанов и румънските му колеги – министърът на земеделието и селските райони Петре Дея и на водите и горите - Йоан Денеш, която се проведе в Букурещ. 
 
„България, както и Румъния предприе много сериозни превантивни действия - на всички ГКПП пунктове възобновихме дезинфекцията, изземваме и унищожаваме всички продукти със свинско на границата, изградихме ограда срещу навлизане на диви прасета, но за съжаление преди 10 дни се появи първия случай и у нас“, каза по време на срещата Порожанов, съобщиха от пресофиса на агроведомството. 
 
„Трябва да обединим усилията си, проблемът вече е международен и са нужни общи мерки“, заяви от своя страна министър Петре Дея. 
В Румъния вече са унищожени 194 000 свине заради африканската чума, като се очаква бройката им да достигне 300 000. 
 
В срещата в Букурещ участваха и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, както и директорът на изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.