Все по-богат се очертава асортиментът от еко и био продукти, които ще бъдат изложени във второто издание на Фермерския пазар във Враца. Производителите, които до момента са заявили желание за участие, са над 40 и те са от цялата страна.

Фермери откриха селски комплекс

Сред новите участници са търговци от село Алдомировци, община Сливница, които ще представят автентични вина, както и деликатеси от Карлово и Банкя. Потвърдено е и участието на производител на традиционния за Северна България крокмач.

„Старото уникално ястие е присъствало векове на трапезата на българина от нашия край. Прави се от овче мляко и това е било начина то да бъде консервирано като храна за зимата подобно на катъка. Вкусът на крокмача се доближава до него, но колкото и да са приликите, разликата си я има и си заслужава да се опита”, коментира възрастната врачанка Генка Генова, която има за това ястие спомен от детството си.

Във второто издание на фермерския пазар е предвидено да има богат асортимент от натурална козметика, масла от лавандула, билкови тинктури и лечебни кремове.

„Миналия месец си купих от първия пазар ягодово и малиново вино и вкъщи бяхме възхитени от вкуса. Ако има и сега, пак ще си взема, но повече, защото очаквам сестра ми да си дойде от Франция заедно със съпруга си. Искам точно той като французин да пробва българско плодово вино, пък тогава да ми хвали техните”, разказва с усмивка Светла Стефанова.

До момента асортиментът от екологично чисти продукти включва – свежите сезонни плодове и зеленчуци, специфични подправки, пчелни, млечни и месни продукти, специални селекции сиропи и хлебни изделия.

Събитието ще се проведе на 8 август (събота), от 09:30 до 20:30 часа, пред сградата на местната общинска администрация.