Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински”, гр. Генерал Тошево ще бъде домакин на Национално състезание „Млад фермер” 2016. Аграрната гимназия е втората от област Добрич, която приема финали на мащабното събитие. Състезанието ще се проведе в дните от 30 март до 1 април, съобщиха от Общината.
 
До момента заявки за участие са подали над 25 отбора от цялата страна. Училището-домакин си поставя за цел през трите дни на надпреварата община Генерал Тошево да се превърне в агроцентър на страната, където ръка ще си подадат идеите на младите фермери, образованието и бизнеса.
 
Регламентът на Национално състезание „Млад фермер” включва три етапа, по време на които учениците ще демонстрират придобити практически знания и компетенции по растениевъдство, животновъдство, земеделска техника и практическото им прилагане в областта на фермерството. Всеки отбор на училищата-участници ще бъде представен от 3-ма ученици, които ще се състезават в съответните модули – Растениевъдство, Животновъдство и Механизация на селското стопанство. Състезателните дисциплини са: Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови Култури; Резитба на нискостъблени лозя; Разпознаване на фуражи; Хигиена на млекодобива, подготовка на вимето за доене и доене; Агрегатиране и подготовка на навесен плуг ПН 4х25 за основна обработка на почвата (оран) на зададена дълбочина; Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.
 
Агросъстезанието се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрен университет – Пловдив за седма поредна година.
 
Паралелно с това и предвид осъвременената спортна база, Община Генерал Тошево заяви намерение да приеме и финалите по баскетбол (V – VII клас) от Национални ученически игри 2016, които ще се проведат през месец юни.