С прогонване на злите сили започна Десети Национален събор на овцевъдите. Навръх Гергьовден с много емоции, песни и настроение край Петропавловския манастир се откри юбилейното издание на събитието. Съборът на овцевъдите тази година се провежда от 6 до 8 май край Велико Търново. Медиен партньор на проявата е Агри.БГ.

Началото на събора дадоха кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, които изпълниха техния магически танц за плодородие и богата реколта. Откриването на събора продължи с омайната музика на прочутия смолянски оркестър „101 каба гайди“.

Началото на събора, както всяка година, даде Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заедно с кметовете на Лясковец, Горна Оряховица, Велико Търново и Самоводене.


“Това събитие е нашият апел, нашият повик към всички вас, за да видите, че това е най-традиционният поминък. Че всички тези хора са живи, че тях ги има и че правят нещо наистина уникално. Три дни ще се насладите на най-българския фолклор и българското стопанство, защото преди всичко овцевъдството е най-традиционният български поминък”, каза Симеон Караколев.

Земеделският министър също приветства сектора, присъстващите и участниците в събора.

”Изминалите две години белязани от световната Ковид пандемия, в момента и с последствията от войната в Украйна, бяха трудни за всички земеделски стопани. Животновъдството и в частност овцевъдството са едни от най-приоритетните сектори в земеделието. Ръководството на МЗм е в постоянен диалог с бранша и подпомагане сектора посредством утвърдени помощи с оглед запазване на икономическата жизненост на стопанствата и се стремим да стимулираме стремежа на фермерите към модернизиране на сектора”, добави Иван Иванов.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски също поздрави всички присъстващи и отдаде почит на хората, заети в овцевъдния и козевъден сектор.

”Днес когато обръщаме все повече внимание на ограничаването на вредното въздействие върху околната среда, ролята на овцевъдството и козевъдството става все по-ценна. Част от тази полза включва запазване на биологичното разнообразие, превенцията срещу появата на пожари, свлачища и ерозия. Благодарение на вас, стопаните - отглеждащи ДПЖ, до нашата трапеза достигат неземните български млечни и месни продукти, притежаващи уникален вкус и отлични качества. Храна, с която всички ние се гордеем”, каза от своя страна Пламен Абровски.


Юбилейното издание на Събора на овцевъдите е истински празник на българското и съчетава най-традиционния поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

Програмата от 6 до 8 май е наситена с изложения на животни (овце, кози, лами, коне, кучета, магарета), атрактивни фермерски състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, най-тежък коч, теглене на товари от коне тежковози, най-добри продукти от овче/козе мляко. На събора може да видите още селскостопанска техника, оборудване, фуражи, био пазар, фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, както и зони за директни продажби.

Освен голямо разнообразие на овчи и кози продукти, на събора може да намерите и такива от краве и биволско мляко.

“Участвам за втора година. Предлагам млечни продукти от краве мляко в момента - сирене, кашкавали. Пълна гама от млечни продукти, като основният ни продукт е кашкавала, който е освен натурален имаме и с различни видове добавки. Донесъл съм със сушени манатарки, маслини Каламата, босилек и сушени домати, чили, ким и орехи.
От началото на кризата шест магазинчета, които аз зареждах фалираха и смятам, че до няколко месеца ще има още поне толкова фалирали, така че основно от фермата хората си пазаруват. Имаме няколко магазина в Габрово, Варна, София, Русе, Плевен”, сподели Петър Петров - животновъд от Габровско.

На Овцевъдния събор срещнахме и шесто поколение биволовъд.

“Занимаваме се с този бизнес от над 30 години. За втора година сме изложители на Събора на овцевъдите. Очакваме да има голям интерес тази година. Като продукция предлагаме биволски кашкавал - три вида, краве кашкавал - отново три вида, биволско сирене - зряло, краве сирене - зряло, смес - зряло краве с биволско сирене, кисело мляко, извара, мариновано биволско сирене, имаме и пастюризирано прясно мляко също биволско. Продуктите са правени по стара българска рецепта, с българската закваска по стар стил. Искаме да върнем миналото като вкусови качества на хората, защото по магазините масово продуктите не са това, което са били и малко се изкривява вкуса на потребителя, а ние искаме да го върнем”, заключи Антон Антонов - фермер от Левски.