Второто издание на Националният събор на овцевъдите в България бе официално открито днес от министъра на земеделието и храните проф.Иван Станков и редица официални гости.

Въпреки обилния дъжд, мократа земя и калта на поляните край Петропавловският манастир, близо до Лясковец, стотици фермери дойдоха, за да видят разнообразните породи овце, които бяха изложени, множеството занаяти и музейни експозиции, гайдари от с. Гела и атрактивната програма на фолклорните изпълнители и кукерите от Народно читалище Христо Ботев в Калофер. Като за късмет, на самото откриване на събора, дъждът спря и се показа слънце.

По време на откриването председателят на НАРСПБМ Симеон Караколев посочи, че тази година в изложението участват близо 300 изложители, които представят животни от редица видове и породи. В рамките на трите дни на изложението предстои да бъдат показани над 700 овце отглеждани в 60 ферми в страната. Над 100 ще са козите, а 70 породисти коне ще участват в Националното изложение по коневъдство и състезанието по теглене на товари от най-големите коне тежковози в България. На събора ще бъдат показани и над 120 кучета.

Сред официалните гости на откриването бяха Министърът на земеделеието и храните проф. Иван Станков, областният управител на област Велико Търново Пенчо Пенчев, кметът на община Лясковец Ивелина Гецова, депутати от новосформираното Народно събрание, представители на земделското министерство на Румъния и Проф. д-р Васил Николов, изпълнителен директор на ИАСРЖ.

Веднага след като откри изложението и приветства всички присъстващи изложители и посетители, министър Станков разгледа изложените овце, кози, кучета и овце и разгледа щандовете на биопроизводители, занаятчии и производители на млечни продукти.
 
 
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!