След протеста на лозари, членове на "Национално сдружение на българските лозари" (НСБЛ), през изминалата седмица, се появи и контра мнение.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?


Лозарите протестираха пред сградата на ресорното ведомство заради “липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на Министерство на земеделието, липсата на политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство”.


Националната лозаро-винарска камара обаче е на друго мнение. Камарата изпрати писмо до медиите, в което представя своята гледна точка по въпроса, в качеството си на най-голямата и легитимна организация на производителите на лозаро-винарски продукти.
В писмото се казва, че камарата “остро възразява срещу опитите на неправителствени сдружения за кадруване в органите на изпълнителната власт и държавните институции”.

Мъртво ли е българското лозарство?


Председателят на камарата Йордан Чорбаджийски уточнява, че подобни опити, включително и чрез протести и публични заплахи, са били правени нееднократно през годините, но камарата винаги ги е отхвърляла като неприемливи.


“Според нас като производители всеки опит за постигане на политически цели чрез неправителствения сектор и бизнеса руши доверието в сектора и води след себе си катастрофални последици за българското лозарство и винарство. Твърдо заявяваме, че не подкрепяме такава форма на въздействие срещу институциите”, категорични са от камарата.


По тяхна информация, членовете на НЛВК и на Регионалните лозаро-винарски камари представляват 90 на сто от легалните производители в лозаро-винарския бранш. Като това са малки, средни и големи предприятия.


„Като единствената национална, призната вече близо 20 години, включително по силата на специален закон (ЗВСН) представителна организация за лозаро-винарския бранш, винаги сме се стремили да поддържаме конструктивен диалог с българските институции и неправителствения сектор с цел постигане на най-доброто за бранша“, заяви Йордан Чорбаджийски.


По думите му настоящият ръководен екип в земеделското министерство, в унисон с усилията на предходните правителства, демонстрира не само нужното ниво на диалогичност, но и сериозна ангажираност да защити оптимално интересите на бранша и да подпомогне неговото запазване и развитие в рамките на всички възможности, предвидени в европейската нормативна уредба. 

Лозарите ще получат още пари по кризисните мерки (ГАЛЕРИЯ)


“Трябва да се отдаде дължимото на усилията на министерството за усъвършенстването и одобряването на Националния стратегически план за развитието на земеделието, както и на желанието му за утвърждаване на дългосрочна стратегия за развитие на лозаро-винарския бранш на национално равнище. В резултат на тези усилия, значително бяха увеличени и нивата на подпомагане чрез държавни помощи в сектора.   


Лозаро-винарският сектор действително е в затруднение, но това е неприятна тенденция, която се разгръща от повече от две десетилетия. Тя не се дължи само на решения от страна на държавата, но и на неспособността на много от участниците в сектора да се адаптират към съвременните икономически условия”, уточняват от камарата.


В заключение те припомнят, че затрудненията вследствие на епидемиологичната и икономическата кризи, последиците от конфликта в Украйна, са също толкова безпощадни към лозаро-винарския бранш, както към цялата българска икономика.


“Създаването на ненужни институционални сътресения в подобен период е изключително непродуктивно и може само да задълбочи кризите. Считаме, че всички проблеми в сектора трябва да се решават чрез диалог, чрез който винаги сме намирали най-добрите решения”, заключват от НЛВК.