За една нощ биологичните площи в България са се “изпарили”, спадайки до 1,7% от общата обработваема площ, сочат данни на земеделското министерство и основната причина затова се нарича Дирекция „Развитие на селските райони“, компетентният орган от управление на средствата по ПРСР. Това изтъкват в свое становище от Националната биоасоциация (НБА).

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Според тях, Стратегическият план за развитие на селските райони в България, “не се различава много от предходните вече провалени програмни периоди”.

“След като визираният орган се упражнява да извършва и прилага всякакви лобистки схеми на подпомагане, със средства от ЕС и провалени няколко програмни периода, сме на път да провалим не само настоящия програмен период, а и този, който тепърва предстои. Молим сериозно да се замислите след като парите на ЕС са изтекли в небитието и резултатът е нулев, кой ни е виновен за това? Моля, да предприемете нужните усилия, вникнете внимателно във всяка една нормативна промяна през годините назад и сами вижте как парите изтичат, след като се отвори съответната нормативна вратичка за това”, призовават в писмото си, изпратено до земеделския министър Иван Иванов и неговите заместници от НБА.

Вижте цялото становище за Стратегическия план

В тази връзка от асоциацията настояват за среща с ресорния зам.-министър, отговорен за биосектора, както и с браншовите организации, заети в него.

Според НБА една от най слабите страни на Стратегическия план са изключително занижените цели пред биопроизводството, а аргументите са смешни, пише в писмото им. По думите им не е предвидена политика и съответни дейности за стимулиране на биопреработката, биохраните и напитки, както и на биопродуктите.

“Не разбираме защо не са предвидени никакви мерки за развитие на биопазар, даже най-обичайното като предлагане и потребление. Необходимо е, като в същото време го и предлагаме, да се заложат цели в съответствие с приоритетите на бъдещия програмен период и те да бъдат подкрепени с дейности и мерки. В частност считаме, че една от промените, която не е правилно да продължава е подкрепата за сеитбооборота. Не може средствата за сеитборот да са повече, отколкото тези за биоземеделие”, категорични са от НБА.

Вижте цялото становище за мярка 11

Според тях втората слаба страна на Стратегическия ни план е продължаването на прилагане на обвързаната подкрепа така, както е и в изтичащия програмен период.

“Тази мярка е временна и се прилага за отрасли, които са закъсали и то само, докато се възстановят. Тя не е за непрекъсната подкрепа и затова в ЕС има гласове против начина на прилагане на тази мярка в България. Със сигурност някои отрасли трябва да се изведат от тази мярка, тъй като се стабилизираха и подпомагането им да продължи в Първи стълб. Разбира се, че тази мярка трябва да се пренасочи към други отрасли или култури, които закъсаха. Наложително е разумно разпределение на Първи стълб, това е вторият голям шанс за промяна, който се пропуска с предлагания Стратегически план”, пише в становището на асоциацията.

НБА предлага провеждането на Тематичната работна група (ТРГ) по досегашния начин да се прекрати. Според тях е нужно да се върне методиката от предприсъединетилния период и програма САПАРД, а именно - всички участници на една маса и решенията се вземат със 100% от гласовете.

“Тогава надделяваха аргументите, анализите, а не лобизма, виковете в залата и стачките. Тази методика бе зададена от Европейската комисия (ЕК), докато настоящата пародия е от българската администрация”, обяснява асоциацията.

НБА предлага промени и в бъдещите приеми по мярка 10 “Агроекология и климат” и мярка 11 “Биологично земеделие”.