Проблемите на аграрния сектор ще бъдат обсъдени по време на Национален земеделски форум, който ще се проведе на 11 юли в Старозагорски минерални бани. Това е гражданска инициатива, която няма никакви политически цели, научи Агри.БГ. 

Важните срокове през юли

Събитието има за цел да събере браншовите организации от земеделския сектор, за да обсъдят най-наболелите проблеми на българските фермери. Идеята за него се е зародила спонтанно в Брюксел по време на среща на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски с представители на българската земеделска общност. 

Акцент в разговорите в понеделник ще бъде Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. и публикуваните от Европейската комисия бележки по проекта на документ. Планът ще има ключово значение за развитието на българското селско стопанство през следващите години. 

Според браншови представители и участници в Тематичната работна група общественото обсъждане на Стратегическия план не беше проведено в първоначално предвидения вариант. Голяма част от земеделската общност се чувства недостатъчно информирана за българското предложение, а мнението й не беше чуто при подготовката му. 

Във форума няма да бъдат поканени представители на държавната администрация. Целта е браншът да има възможност да формира свободно позиция, която ще бъде представена директно в Брюксел на еврокомисар Войчеховски.

На форума ще се обобщят и други проблеми, които касаят целия селскостопански сектор, като безмитния внос на селскостопански продукти от Украйна и Молдова и Закона за браншовите организации, допълва организаторът Стоян Чуканов – представител на България за сектор „Земеделие“ в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), действащ фермер и председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.