Над 120 изложители с 1100 животни – овце, кози, кучета и коне ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите в България от 3 до 6 май 2014 година край Петропавловския манастир между Велико Търново и Лясковец.

 

Тази година изложбената площ и шатрите на събора ще се разполагат на 80 кв.м. За първи път са наети и 120 дка непосредствено до изложбената площ, които са определени за паркинг.

Кампания „Директно от фермата“ ще стартира от Националния събор. Целта е до трапезата на българина да стигат бързо качествени и разнообразни млечни и животински продукти директно от производителите. Със съдействието на д-р Михаел Ангерер, ръководител на Търговския отдел на Австрийското посолство, партньор в кампанията за късите доставки е BILLA България, която има 86 магазина у нас. На събора, в периода 3-4 май  BILLA България ще има свой информационен щанд с възможност за контакти и пряко договаряне с фермерите за продажба на тяхна продукция, включително и бутикова.

[news]

Край Петропавловския манастир ще има зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, мини-мандри, с участието на фирми, предлагащи различна селскостопанска техника, сред които Тайтън Машинъри България.

 

Животновъдни асоциации от 14 европейски държави ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите. На 5-ти май ще се проведе Кръгла маса между български фермери и животновъдни организации и делегациите от останалите европейски държави в Парк хотел Арбанаси. Това ще бъде опознавателна среща между българските и чуждестранните организации, която може да е началото на една овцевъдна мрежа, посочи Симеон Караколев, организатор на Събора.
 

По време на Събора ще се проведат състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни и др. 

 

2011 изпълнители и участници ще се включат във  второто издание на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Конкурсът е за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден в различните етнографски региони в България. Патрон на фестивала е министърът на културата д-р Петър Стоянович.


В рамките на събора ще се проведе Национално изложение на Плевенска черноглава овца; Изложение на породисти овце, кочове, агнета и кози; Национален селекционен преглед на Каракчанско куче. Ще се проведат още: Изложения на биологични и традиционни храни; Занаяти и музейни експозиции, свързани с овцевъдството; Народни борби; Кулинарни шоу програми, Народни веселби и нестинари.

 

Очаква се изложението да бъде посетено от над 130 000 души.

 

Съборът се организира от Сдружение Национален събор на овцевъдите в България и Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

 





 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!