Сигнали за натровени пчелни семейства подават пчеларите от населените места в общините Балчик и Тервел. 
 
 
За това потвърди председателят на Областния пчеларски съюз Добрин Добрев. „Започнаха масово да се обаждат разтревожени колеги. Случаите станаха много, най-потърпевши са пчеларите от община Балчик. Пострадали са много пчелни семейства -при пръскане на овощни градини”, уточни още Добрин Добрев. Според ощетените  пчелари, поражения са нанесени и след пръскане на земеделски площи с хербициди. 
 
Днес стопаните от селата Стефаново, Сенокос и Пчелино обхождат пчелините на региона, за да установят размера на пораженията. Намеренията им са да подадат жалба до ОД „Земеделие”, за да се свика комисия и са се обследват пчелните семейства и причините за смъртността им.
 
 
Сред потърпевшите е Димитър Димитров от община Балчик, който вече за трети път констатира висока смъртност на пчелните си семейства след третиране на посевите с пестициди. Калоян Кръстев допълва, че са нанесени щети на пчелните семейства и в района на село Стефаново, където са пръскани нивите. В следващото село Пчелино също има поражения, жалва се Станислав Желязков. 
„В момента пчеларите се събират, за да обмислят как да постъпят, какви стъпки ще предприемат и как да търсят справедливост”, подчерта Добрин Добрев. В ранния следобед днес председателят на Областния пчеларски съюз е сигнализирал в ОД „Земеделие”.
 
 
„Проведохме разговор с директора на службата Десислава Иванова, искаме да се организира среща между пчелари и земеделци”, допълни браншовикът. „Въпреки че подобна среща може да е взривоопасна, целта е да опазим пчелите, а фермерите да имат добра реколта. Това трябва да стане с взаимни усилия”, категоричен е Добрев.  
 
Според пчеларите Наредба 13, която регламентира начините, по които да се извършва третирането на полските култури и овощните градини с цел опазване на пчелите, е осакатена, несъвършена и неработеща. „Хората са обезверени. Няма никакъв смисъл да вземаш проби и да плащаш за лабораторни анализи, които после за нищо не стават. Не стават, защото нямаме акредитирана лаборатория”, допълва Иван Кънев.