Накратко:
•    Цените в Чикаго паднаха с 18%
•    Иран влезе в топ 20 на най-големите производители на зърно в света

Цените на пшеницата в Чикаго паднаха с 18%, след като достигнаха 10-месечен връх от миналия месец, когато сухите условия и ниските температури намалиха прогнозите за производство в най-големия износител Русия.

Но разсейването на опасенията относно реколтата в Черноморския регион и обещаващото начало на жътвата в САЩ доведоха до сезонен фокус върху доставките на нови култури.

В Черноморския регион завръщането на дъждовете в сухите части на Русия и Украйна, заедно с прогнозите за по-добри от очакваните ранни добиви при руската реколта, добавиха натиск върху предлагането, коментират търговци.

От Министерство на земеделието в Украйна обявиха в началото на седмицата, че прогнозата за производство на зърно в страната се повишава със 7% за предстоящата пазарна година 2024-25, която започва на 1 юли.

Тарас Висоцки, изпълняващ длъжността министър на земеделието, каза в прессъобщение, че продукцията в страната е преразгледана нагоре до 56 милиона тона, в сравнение с 52,6 тона в предишната оценка. Прогнозата включва 21 милиона тона пшеница, 28,5 милиона тона царевица и 5 милиона тона ечемик.

Той също така отбеляза, че общият селскостопански износ, който включва зърнени култури, масла и маслодайни, се очаква да надхвърли 60 милиона тона. Тази сума включва 25 милиона тона царевица и 15 милиона тона пшеница.

Въпреки продължаващите военни действия Украйна успя да поддържа добри общи количества за износ на зърно. Според данни на Службата за външно земеделие на Министерството на земеделието на САЩ (FAS-USDA), Украйна все още е четвъртият в света износител на царевица и шестият в света износител на пшеница през 2023-24 г.

„Трудно е да се види някаква ценова подкрепа в момента“, каза анализаторът на Commonwealth Bank Денис Вознесенски за пшеницата, добавяйки, че условията в редица държави се подобряват, визирайки по-конкретно Иран, където производството на пшеница се е увеличило с шест процента през 2023 г. 

Това поставя Ислямската република на 14-то място сред най-големите производители на зърно в света, според доклада за световното селскостопанско производство на Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA).

Въз основа на същия доклад, иранските фермери са успели да произведат 14 милиона тона пшеница през реколтата 2023 година, с 800 000 тона повече от цифрата за предходната година, в която общото производство е било 13,2 милиона тона.

Според USDA Иран е бил 13-ият най-голям производител на пшеница в света през 2022 г.

Отделът също така прогнозира, че Иран ще произведе 14 милиона тона пшеница през 2024 г., което няма да се промени в сравнение с 2023 г.

Увеличението на производството на пшеница в Иран през 2023 г. идва, тъй като общото производство на пшеница в света тази година е намаляло с около седем милиона тона, за да достигне 782 милиона тона.

Според този доклад Иран, който е 18-ата по население страна в света, е произвел повече пшеница от много страни, включително Бразилия и Египет.