Добивите тази година ще бъдат намалени не само заради падналите градушки и проливни дъждове, а и заради масовото нападения на гъбни болести. Зърнопроизводителите ще прибират максимално бързо зърното от нивите, защото всеки следващ дъжд може вече да има пагубно влияние върху качеството на реколтата. Това заяви в интервю за Фермер.БГ Наталия Тодорова, изп.-директор на Националната асоциация на зъронпроизводителите (НАЗ). По общо мнение тази година ожънатото зърно ще е с по-висока влажност, което ще наложи и допълнително изсушаване преди за бъде прибрано в зърнохранилищата.

 

 

Г-жо Тодорова, има ли достатъчно зърносушилни, където да бъде сушено зърното, за което от МЗХ казаха, че е с много висока влажност?
Ако зърното не успее да изсъхне на полето, наистина ще се наложи допълнително изсушаване, което ще оскъпи още повече продукцията. Не мога да отговоря дали има достатъчно бази за това сушене, защото досега не сме изпадали в ситуация, в която да е необходимо масово да се изсушава зърното по едно и също време. Капацитет за съхранение на зърното има, друг е въпросът дали сушилните ще могат в тази ситуация да отговорят на нуждите на земеделските производители. Надяваме се, че ще има слънце, за да може по-голямата част от зърното да изсъхне на полето и да бъде прибрано със сравнително добри проценти влажност.

 

Кога ще може да бъде направена икономическата рекапитулация на стопанската 2014 г.? Каква е себестойността на зърното тази година?
Много се спекулира напоследък в публичното пространство със себестойността на реколтата през тази година, с изкупните цени и с това колко ще си разделят зърнопроизводителите като печалба. За да говорим за себестойността трябва да имаме налице прибрана продукция, тъй като себестойността се определя на базата на добивите. Ако не знаеш какъв добив ще имаш, как да определиш себестойността? На този етап земеделските производители имат само разходи, при това непрекъснато увеличаващи се разходи. Жътвата тази година ще е много енергоемка и това допълнително ще увеличи разходите за гориво. Има и известни затруднения по отношение на ползването на ваучерите за намален акциз на горевата за земеделие. Всички тези фактори са показателни, че към момента не можем да говорим все още за себестойност. Когато приключи жътвата ще можем да изчисляваме на базата на направените разходи за производство и количеството получена продукция каква е в крайна сметка себестойността на зърното тази година. И още нещо важно – в този момент не може да се говори изобщо за печалби. Има зърнопроизводители, които няма да реализират никаква печалба, особено на фона на цените, които се задават.

 

Какви цени на зърното очаквате?
Световната реколта на зърно се очертава да бъде добра. Това, че в България имаше неблагоприятни климатични условия и ще има намаление на добивите, ще рефлектира единствено върху българските земеделски производители. Причините са увеличени разходи за производство и тенденция за намаляване на изкупните цени. В този смисъл борбата на много зърнопроизводители тази година ще е не каква печалба ще реализират, а да не са сериозна загуба, за да имат поне възможност да извършат необходимите мероприятия за залагане на следващата реколта.

 

 

Интервю на Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!